Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Georgsson.  Bild: Privat
Lars Georgsson. Bild: Privat

Lars Georgsson: Georgsson: "Han angriper mig personligen"

Insändarskribenten och Strömstadsbon Lars Georgsson svarar Peter Dafteryd (C): "Mitt sätt att skriva misshagar honom uppenbarligen."

Peter Dafteryd är centerpartiets främste företrädare i Strömstad. Han är dessutom kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Under den ämbetsbeteckningen skriver han i lördagens tidning en insändare som gör att man verkligen kan ifrågasätta om han är rätt person att ha det uppdraget.

Han angriper mig personligen och ifrågasätter min grundlagsenliga rätt att uttrycka min åsikt i olika massmedier inklusive på den lokala tidningens insändarsida. Men det är faktiskt inte hans uppgift. Det finns en lagstiftning som reglerar yttrandefriheten i Sverige. Att bestämma över den ankommer inte på något kommunalråd, hur rättrådigt och moraliskt högtstående detta än anser sig vara.

För övrigt känner jag inte Dafteryd, och han inte mig. Ändå säger han sig veta att jag medvetet misstolkar och snedvrider fakta och påverkar debatten negativt. Detta är en beskyllning som han bör be om ursäkt för, särskilt som han tar sig friheten att framföra den å ämbetets, d.v.s. Strömstads kommun, vägnar. Inte som privatperson.

Mitt sätt att skriva misshagar honom uppenbarligen och mina åsikter tycker han inte heller om. Det må så vara, men då det vore det ju bättre att han själv deltog i debatten och sakligt bemötte det som han anser felaktigt i stället för att försöka sig på ett slags karaktärsmord på mig som person. Jag är själv privatperson och medborgare i Strömstad.

Peter Dafteryd: "Det finns ett medvetet sätt att misstolka"

Sören Eriksson: "Det är rent förtal, Peter Dafteryd"

Dafteryd sitter på den politiska makten och har alla de fördelar det medför. Det är följaktligen lätt för honom att sakligt bemöta allt som han inte tycker om i den offentliga debatten. Men det gör han inte. Han smiter vanligtvis undan sitt ansvar genom att mumlande och med bekymrad min antyda att debatten är illvillig och inte följer demokratiska spelregler. Men där har han fel.

I själva verket är den politiska debatten i Strömstad, jämförd med den rikspolitiska debatten, ganska beskedlig. Den har aldrig ens varit i närheten av att gå över anständighetens eller yttrandefrihetens gräns som Dafteryd hävdar. Vilket han som vanligt gör utan att kunna ge några konkreta exempel.

Hans trovärdighet blir därför låg. Och inte blir den bättre av att han i sin insändare uttrycker förhoppningen att stadens politiker skall föra en valrörelse utan personangrepp. Det vill säga ungefär det som han själv nu ägnar sig åt på ett för kommunens ledande företrädare ganska sjaskigt sätt.

Dafteryd själv framstår nu alltmer som en s.k. godväderspolitiker som har svårt att ta saklig kritik. Det finns ett antal länder i världen där denna egenskap utvecklats hos dess ledare och det har inte lett till något positivt. Politiker bör ägna sig åt seriös verksamhet. Inte till att bedöma åsikter som medborgarna är i sin fulla rätt att framföra även om de inte uppfyller de krav på undergivenhet och positivt innehåll som dessa politiker önskar.