Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ronden mellan Strömstad och Näl las ner av regionen i december 2020 (arkivbild). Bild: Jakob Simonson
Ronden mellan Strömstad och Näl las ner av regionen i december 2020 (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Insändare: Ge oss tillbaka Ronden!

Kristina Ivri Haugen: Resan har gjorts omständligare för dem som inte har egen bil, körkort eller någon som kan skjutsa.

Det är med nedstämdhet jag läser insändaren: ”Hur tar jag mig till Näl när Ronden lagts ner?”.

LÄS MER: Hur tar jag mig till Näl när Ronden lagts ner?

Jag blir också uppgiven. Ronden var utlovad just med tanke på hur regionens vårdbrukare skulle komma fram och tillbaka från sjukhus som ligger timtals ifrån. Med bil tar det väl mindre än två timmar till Näl. Det blir ändå att räkna med en halv dag för ett besök på Näl. Men med ett pennstreck i budgeten gällande Ronden har regionstyrelsen nu avsevärt förlängt resdagen. Jag har räknat fram att besöket fram och tillbaka mellan Strömstad och Näl tar minst sju och en halv timme. Framför allt har resan gjorts omständligare för dem som inte har egen bil, körkort eller någon som kan skjutsa.

För personer med läkarintyg gäller taxi vilket blir dyrare och dessutom finns ingen tillgång till toalett. I den rejäla Ronden­bussen kan man vara åtta på bekvämt avstånd samt har tillgång till toalett, betydligt billigare.

Sjukresenärer med långa resor har blivit lovade en rimlig sjukresa till rimlig kostnad, tid och besvär

Nu ska personer som inte betraktas som riskpatienter (även om de kanske är det med tanke på pandemin) ha än mindre valmöjligheter och får räkna med betydligt längre tid för sina sjukbesök. Om man är bokad på Näl klockan 08.00 är säkraste sättet att komma fram i tid att ta tåget 05.26. Tåget är framme i Udde­valla 06.45.

Därefter får man gå en 16 minuters promenad till Kampenhof och sedan vänta 11 minuter för att ta buss 670 klockan 07.12 till Näl. Klockan 07.51 är man framme och får sedan skynda sig att komma till rätt ställe. Resan har tagit 2 timmar och 25 minuter. Man kommer att vara tillbaka i Strömstad 12.46. Hemvägen är en” resa för sig”, särskilt med tanke på vintervädret eftersom bussen tar en från Näl 10.25 bara för att lämna av en 5 minuter senare vid Trestad center där man nu får vänta på buss 860 i 27 minuter på att få åka till Torp och sedan ta buss 871 klockan 11.30 till Strömstad.

Obs! Sjukresenärer med långa resor har blivit lovade en rimlig sjukresa till rimlig kostnad, tid och besvär; det var ju en förutsättning för att det skulle fungera smärtfritt när Näl stod klart. Hur kan man svika ett sådant löfte och sedan lova bättre sjukresor efter nedläggningen av Ronden utan att hålla det löftet ens?

Svekfullt. Ge oss tillbaka Ronden omedelbart, alternativt se till att bussarna tar folk till och från sjukhusen utan orimliga byten, väntetider och tidsödande, tröttsamma promenader mellan sjukhus och busshållplatser.

Kristina Ivri Haugen

pensionär och sjukresenär utan egen bil

LÄS MER: Nu slutar Ronden gå – oro bland passagerarna

LÄS MER: För trogen Rondenresenär står nu hoppet till taxi