Vår tid är nu får insändarskribenten att tiderna inte alltid förändras.
Vår tid är nu får insändarskribenten att tiderna inte alltid förändras.

Gammal syn på kvinnan består

Tiderna förändras men inte alltid till det bättre.

ANNONS
|

Vissa beteenden och synsätt består sedan urminnes tider. Detta slog mig väldigt tydligt när jag såg det senaste avsnittet av TV-serien ”Vår tid är nu”. Handlingen: Det är i slutet av 40-talet. En av huvudrollsinnehavarna Maggan är fackligt engagerad. Hon arbetar på en restaurang. På fackmötet är det enbart män förutom hon. På väggarna sitter tavlor av enbart tidigare män som arbetat fackligt. Hon framför på mötet önskemål att kvinnorna skall få egna omklädningsrum för att slippa männens blickar vid omklädning. Männen irrar med blickarna på varandra som tydligt säjer: ”Tokiga fruntimmer. Det är väl ingen viktig fråga som är av intresse att ta upp”, viftar bort frågan och går vidare i dagordningen. Maggan fortsätter: "dessutom skall vi stå ut med att bli daskade i rumpan av gästerna i restaurangen”. Då säjer en av männen: ”Ja, men det skall du väl ta som en komplimang”.

ANNONS

Våra förfäder som engagerade sej fackligt har åstadkommit mycket i arbetslivet. Från att ha arbetat för slavlöner, långa arbetsdagar, dålig arbetsmiljö till dagens välfärdssamhälle med 5 veckors semester och 40-timmarsvecka mm. Detta fackliga arbete gjorde de helt och hållet ideellt och på sin fritid och inte som dagens fackligt engagerade på sin arbetstid och heltidsanställda ombudsmän. Idag är det en självklarhet med kvinnliga omklädningsrum.

Nu har vi kommit en bit in på 2000-talet. Men för vissa män och pojkar är synen på kvinnan och flickan likadan: en rättighet att tafsa och ta för sig. Häromda´n fick jag höra av en mamma som varit på kvartssamtal i skolan. Mamman säjer till fröken att hennes dotter tycker det är jobbigt att en pojke i klassen hela tiden vill krama dottern. Då svarar fröken: ”Ja, men det är ju för att han tycker om henne”. Ett lättvindigt sätt att sopa problemet under mattan, istället för att ta itu med det. Exakt som i TV-seriens 40-tal. Mamman förtydligar då för både fröken och dottern: ”Ingen skall få lov att ta på dig om du själv inte vill”. Således har synsättet på kvinnan inte förändrats ett dugg sedan 40-talet. Hoppas att me-too-kampanjen kan leda till att det redan i tidig ålder förtydligar för flickor och pojkar vad som är rätt och fel i förhållandet till varandra. Börja redan på dagis och skolor att prata om detta!

ANNONS

Margareta Lundberg

ANNONS