Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Går det att förändra akutsjukvården i Sverige/Strömstad?

Anders Ekström, KD i Strömstad, vill ha dygnet runt-jour i Strömstad: ”Vad kostar taxiresorna från Strömstad till Näl?”

Visst går det!

Det räcker med att se hur Danmark hanterar sin akutsjukvård. Där finns dygnet runt öppen primärvård med jourläkare.

Vid en jämförelse mellan sjukvård i Sverige och våra grannländer är det en stor skillnad – primärvård och tillgänglighet.

Sverige är det enda landet utan en dygnsöppen primärvård och det ger stora konsekvenser för akutsjukvården, sjukhusens akutmottagningar.

Det är regionernas, tidigare landstingen, uppgift att ansvara för tillgängligheten. Detta uppbär regionerna landstingsskatt för, skatten för sjukvården är cirka elva kronor per 100 kronor i Sverige, jämfört kommunalskatt till kommuner på cirka 22 kronor per 100 kronor.

Utanför storstäder och centralorter är patienterna i Sverige hänvisade till telefonnummer 1177 eller besök på akutmottagningen på sjukhus. I vårt fall i Strömstad en resa på tur och retur till Näl på cirka 300 kilometer, eller 30 mil.

Egeninitierade besök på akutmottagning efter kl 17.00 på vardagar och på helger är den absolut största andelen besök på Sveriges akutmottagningar. Detta, egeninitierade besök när vård inte finns på hemorten, är över 50 procent av alla akutbesök. Av dessa är knappt 30 procent nödvändiga akutbesök.

Övriga akutbesök, alla utöver de riktigt akuta, skulle ha kunnat avklaras med jourläkare inom primärvården, jämför vården mellan 08.00 –17.00 på vardagar.

Hur många onödiga resor med kostnader och lidande skulle inte ha kunnat sparas med tillgång till jour­läkare i Strömstad?

Vi i KD Strömstad vill ha dygnet runt-jour i Strömstad. Vi arbetar också för att kommunen skall få anställa läkare.

Särskilt nu när dessutom Ronden dragits in, för att göra en besparing på cirka 1,2 miljoner kronor per år jämfört med att Västra Göta­landsregionen kostar cirka 55 miljarder per år.

Vad kostar taxiresorna från Strömstad till Näl?

Anders Ekström

KD i Strömstad