Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skee skola. Bild: Jakob Simonson
Skee skola. Bild: Jakob Simonson

Insändare: Fysiskt våld och grova kränkningar – vardag på Skee skola

Förälder: ”Okvädningsord, fysiskt våld och grova kränkningar går vida långt över en gräns som kan accepteras”.

Efter sju dagar i Skee skola, där jag deltagit vid lektioner, ätit mat i mat­salen och spenderat många av rasterna utomhus, är jag helt förtvivlad över hur det ser ut i skolan. Hur okvädningsord, fysiskt våld och grova kränkningar går vida långt över en gräns som kan accepteras.

Skolan ansvarar för hur elever agerar och samspelar inom ramen för skolans verksamhet, medan vårdnadshavarens ansvar inte har någon begränsning vare sig i tid eller rum. Detta gör att vårdnadshavare inte kan klara sitt uppdrag utan att skolan gör dem delaktiga. Jag upplever, tillsammans med många andra, att vi som föräldrar utesluts och inte får chansen att känna oss delaktiga. Beslut tas utan vår kännedom och utsatta barn blir ignorerade medan de som utsätter uppmuntras, beröms och får all uppmärksamhet.

LÄS MER: Förälder i Skee: "Allmänt stökigt och bråkigt"

På rasterna har jag upplevt hur det skriks, bannas, sparkas, slåss och spottas, medan personal bara går förbi som om de har skygglappar och jag kan inte på något sätt förstå hur detta får fortgå…

På lektionerna har jag tvingats se hur all tid, energi och uppmuntran läggs på dem som bråkar mest och hörs högst, så att de som gör det de blivit ombedda att göra knappt får någon uppmärksamhet, uppmuntran eller beröm och heller inte får den undervisning som ska vara individuellt anpassad efter deras förutsättningar. De stoppas helt i sin utveckling och mer eller mindre helt ignoreras. Det borde vara nolltolerans gällande kränkningar, våld och mobbning, men så är tyvärr inte fallet på Skee skola. Personalens skyldighet att anmäla, gäller alla händelser av kränkande behandling och trakasserier. De ska då inte göra någon värdering av hur allvarlig en händelse är innan de gör anmälan till rektorn. Rektorn ska i sin tur inte heller göra någon värdering innan hen anmäler vidare till huvudmannen och anmälan ska göras skyndsamt. Se Skolverkets hem­sida: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i- arbetet/stod-i-arbetet/ atgarder-mot-krankande- behandling

Jag tänker inte sluta kämpa förrän jag ser att barnen inte längre far illa i skolan

Allt vi får höra är att det snart blir bättre och att de har börjat göra förändringar och att vi ska slappna av och lita på skolledningen. Nej, jag tänker inte slappna av och lita på någon skolledning förrän jag ser drastiska förändringar. Jag tänker inte sluta kämpa förrän jag ser att barnen inte längre far illa i skolan. Jag vill se resultat och jag vill att vi som föräldrar ska få insyn i vad som görs för att få till en omedelbar förändring.

Ett förslag från mig är, att vi alla föräldrar, skriftligt meddelas följande: ”På Skee skola råder nolltolerans mot all typ av mobbning. Konsekvensen från och med nu blir, att om en elev kränkt ett annat barn eller skolpersonal i ord eller handling, meddelas förälder både till den som kränkt och den som blivit kränkt och förälder till den som kränkt är då skyldig att omedelbart hämta sitt barn. Vi önskar att ni samtalar hemma med era barn om det oacceptabla i kränkande beteenden, så ska vi i skolan göra vad vi kan för en positiv utveckling.”

Min övertygelse är att de flesta som läser detta har egna barn, syskonbarn eller barnbarn som går, har gått eller snart har åldern inne för att börja i skolan. Det är så lätt att blunda för dem som far illa, särskilt när det inte drabbar en själv. Men vi vuxna har alla samma ansvar, även om det inte är oss eller våra barn det gäller. Alla måste ta sitt ansvar och sluta blunda. Och låt det inte stanna där, gör något. Hjälp till att förändra och förbättra för våra barn, både politiker, skolledare, föräldrar och skolpersonal.

Det är dags att sluta håna, fnysa och skratta över någons vikt, val av kläder, dialekt…

Hur många gånger ska vi behöva mala frasen ”barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör”. Vi måste börja föregå med gott exempel och sluta prata illa om folk i vår närhet. Det är dags att sluta håna, fnysa och skratta över någons vikt, val av kläder, dialekt… i affären, på tv:n eller på stan. Barnen behöver efterföljansvärda exempel. I morgon när ni sitter runt frukostbordet, så ta er tid att berätta för era barn hur älskade de är, att de är perfekta och unika, om allas rätt att vara precis som de är och att man aldrig under några omständigheter har rätt att på något sätt göra en annan människa illa.

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mer kärlek så kommer folkvettet av sig själv”, sa en gång Astrid Lindgren.

Snälla, vi kan väl hjälpas åt! Jag kommer att fort­sätta besöka skolan och fler föräldrar med mig, även om det inte uppskattas av skolledningen. Jag tycker att det borde uppskattas och att vi borde sträva mot samma mål.

Förälder med barn på Skee skola

Fotnot: Skolan väljer att svara i Strömstads Tidnings nyhetsartikel i samma ämne:

LÄS MER: Förälder i Skee: "Allmänt stökigt och bråkigt"