Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
 • Mitt Strömstads Tidning
 • Korsord
 • Erbjudanden
 • Logga ut
   Debattören Cilla Lundström.              Bild: Privat
Debattören Cilla Lundström. Bild: Privat

Framtiden för skolor ingen pajkastningsfråga

Cilla Lundström: Kerstin Karlssons och Hans-Inge Sältenbergs debattartikel om skolutredningen förvirrar mer än den reder ut.

Kerstin Karlsson (L) och Hans-Inge Sältenberg (C) skriver i en debattartikel att avsikten med skolutredningen var en förutsättningslös granskning.

LÄS MER: Avsikten var förutsättningslös granskning

Därefter berättar de i artikeln att de fått signaler om ytterligare krympt ekonomi för 2020 och att det då beslutades om att göra en översyn av skolstrukturen.

Artikeln förvirrar mer än den reder ut. Den leder till pajkastning i ett läge där Strömstad behöver politiker som visar tydlig vilja och samarbetar kring konkreta förslag som förbättrar skolverksamheten.

Att utreda skolstrukturen var en budgetfråga, beslutad i nämnden under "Mål och budget" oktober 2018.

I protokollet där man beskriver beslutet om att utreda skolstrukturen är det tydligt att förvaltningschefen har en särskilt ivrig roll i att få politikerna att förstå att skolstrukturen ska utredas "i förhållande till likvärdighet och ekonomi" och han "poängterar dock att nämnden fortsatt behöver jobba med effektiviseringar".

Av tre förslag på hur man skulle förbättra ekonomin var (S) för att se över skolstrukturen. (M) hade någon invändning mot förslaget att se över hur man bättre söker statsbidrag. Majoriteten var dock eniga om alla tre förslagen; at utreda skolstruktur, möjliga statsbidrag och att söka andra möjliga nedskärningar.

Att lägga ned skolor som en pengabesparing kan bli lika osmart som att lägga ned Beateberg. Det såg bra ut i budgeten i ungefär fem minuter. Sedan var man tvungen att öppna den igen pga platsbrist och nu överväger socialchefen att anmäla kommunen till IVO för att man inte kan uppfylla lagen om att ge äldre boenden i rimlig tid.

Detta är fördyrande, och allt talar för att en skolnedläggning på öarna blir det också.

Cilla Lundström