Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Insändare: Frågeställningar ingen vågar diskutera

Oscar Russberg: ”Är massvaccinering vägen ut ur pandemin?”

Detta inlägg skrivs av mig som privatperson och frågeställningarna skall inte läsas som ett ställningstagande. Jag är själv vaccinerad och ingen motståndare till vaccin. Jag lyfter frågorna för att jag upplever att ingen vågar lyfta dem i den offentliga debatten och min bestämda mening är att en sund och transparent debatt leder till bra beslut.

1. Är massvaccinering vägen ut ur pandemin?

2. Vad fyller covidpass för funktion när 82,2 procent av alla över 12 år har fått två doser?

3. Hur kan ett vaccin som inte hindrar smittspridning stoppa pandemin?

4. Är tvångsvaccinering av viss personal ett proportionellt ingrepp för att förhindra smittspridning?

5. Varför kommunicerar man inte att man efter 6 månader efter dos två av comirnaty inte har något skydd mot genombrotts infektion?

6. WHO varnar för att en tredje dos i rika länder kommer att förlänga pandemin, menar svenska myndigheter att de har fel?

7. Varför skiljer inte massvaccinationsprogrammet undantaget prioriteringsföljd mellan unga och friska som tål smittan jämfört med riskgrupper?

8. Kan man visa att Sveriges krav på negativt test ifrån t.ex. Inresande ifrån Norge har haft en dokumenterad effekt?

9. Antigentest (snabbtest) har i studier gett 47 procent falsk negativ provsvar, är det ensamt ett tillförlitligt test för att avgöra vem som får komma in i Sverige som idag?

10. Har det varit ett bra resursutnyttjande att förflytta 12 poliser ifrån ordinarie tjänstgöring till Svinesund för att kontrollera inresande kontra ordinarie patrullering och brottsbekämpning?

Oscar Russberg

Källhänvisningar till de olika frågorna:

2. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/

5. (Beslutsunderlag om en påfyllnadsdos (tredje dos) av vaccin mot covid-19https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/antigentest-gav-47-falsk-negative-svar till personer 18–64 år sida 25.)

6. https://www.who.int/news/item/22-12-2021-interim-statement-on-booster-doses-for-covid-19-vaccination---update-22-december-2021

9.https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/antigentest-gav-47-falsk-negative-svar

9. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/december/nya-foreskrifter-om-resor-fran-28-december/