Marielle Alvdal (Fi): "Vilka konsekvenser får det för barn om vi stänger landsbygdsskolor?"
Marielle Alvdal (Fi): "Vilka konsekvenser får det för barn om vi stänger landsbygdsskolor?" Bild: Jakob Simonson

Fi utmanar stadsnormen – behåll landsbygdsskolorna!

Marielle Alvdal (Fi) om de hotade skolorna på Tjärnö och Koster.

ANNONS
LocationStrömstad||

Sverige har bestämt, i och med att barnkonventionen blir lag, att ta hänsyn till barns bästa i alla beslut som rör barn. Men vilka konsekvenser får det för barn om vi stänger landsbygdsskolor? Barnen på Koster skola får upp till två timmar längre skoldagar än idag, om man räknar med både Kosterfärjan och skolväg i båda riktningar - det är tio timmar extra varje vecka och 380 timmar per år, dvs motsvarande 48 extra skoldagar årligen. Tid som andra barn får umgås med sina familjer, leka, göra läxor och vila. Även barnen på landsbygden har rätt till sin barndom. Att alltid vara barnet som inte kan stanna hos en kompis efter skolan eftersom ingen kan följa med på färjan hem leder till utanförskap. Vi vill förändra normerna om att landsbygdens barn alltid måste flytta på sig.

ANNONS

Att prata om att stänga skolorna på Tjärnö och Koster väcker en mängd frågor.

De flesta är eniga om att det behövs mindre barngrupper och högre lärartäthet för att alla barn ska bli sedda, ha studiero och klara av sina studier - då anser vi det inte rimligt att stänga de skolor som uppfyller detta.

LÄS MER:Upprörda känslor i möte om Tjärnö skola

När politiker pratar om att lägga ner landsbygdsskolor så visar det att man ser landsbygden som en belastning, något som inte får kosta. Vi måste vägra acceptera den beskrivningen. Landsbygden är en otrolig resurs; miljömässigt, socialt, kulturellt och politiskt - och står dessutom för en stor andel av hela Sveriges ekonomi.

Att prata om att stänga skolorna på Tjärnö och Koster väcker en mängd frågor. Det talas om kostnader, men vilka blir de samhällsekonomiska kostnaderna om vi driver en politik som avfolkar glesbygden och stänger skolorna? Vad leder det till för bygderna när skolorna stänger? Vilken barnfamilj flyttar till en ort där det inte finns en närliggande skola? Vi vill att landsbygdsskolorna bevaras och utvecklas utifrån lokala behov.

Vi i Feministiskt initiativ tror inte att vi uppnår målen i Vision 2030, om att Strömstads förskolor och skolor ska rankas bland landets bästa, genom nerdragningar i Barn- och utbildningsnämnden.

Alla riksdagspartier har idag i sina partiprogram minst ett stycke som förordar en “levande landsbygd”. För att hålla vår landsbygd levande måste vi dock hålla skolor, sjukhus, vårdcentraler, affärer, postombud och apotek öppna för att människor ska vilja flytta hit, stanna och leva här. Feministiskt initiativ utmanar stadsnormen. Vi vill verka för en verkligt levande landsbygd genom att hålla skolorna i glesbygden öppna och resursstarka - bara på det sättet kan vi se till att hela Sverige ska leva.

ANNONS

Vi står upp för skolorna på Tjärnö och Koster! Så länge det finns föräldrar och barn som vill kämpa för skolorna, står vi tillsammans!

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS