Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ove Göransson, ordförande PRO Bohuslän. Bild: Ulf Blomgren
Ove Göransson, ordförande PRO Bohuslän. Bild: Ulf Blomgren

Insändare: Följ vaccineringsordningen och vaccinera äldre först

PRO Bohuslän: ”Håll fast vid myndigheternas riktlinjer och prioritera dem med störst risk att bli allvarligt sjuka”.

Den grupp som drabbats hårdast under coronapandemin i Bohuslän län är pensionärerna. I skrivande stund har fler än 13 000 personer dött med covid-19 i Sverige, varav mer än 90 procent var över 70 år gamla. Många av oss äldre har förlorat en livskamrat, familjemedlem, släkting eller vän. Vi har också i högre grad än andra fått betala pandemins pris genom isolering.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, följer med oro nyhetsrapporteringen om förseningar och slarv med vaccinationer mot covid-19 runtom i landet. På vissa platser har det till och med förekommit att icke prioriterade personer kunnat få vaccin. Det innebär att behövande blivit utan.

LÄS MER: Chefer i Tanum gick före i vaccinkön – vägrar lämna ut pandemiplan

Inledningsvis såg det också ut som att vaccinbokning skulle behöva ske digitalt via 1177 vilket exkluderar de personer – inte minst äldre – som lever i digitalt utanförskap eller exempelvis saknar bank-id. Men efter att PRO uppvaktat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i den här frågan så kommer alla regioner att erbjuda telefonbokning som ett alternativ till digitala tjänster.

Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk

Här i Bohuslän har vi till exempel kunnat höra om att hälsomyndigheten är tydlig i sin bedömning av prioriterade vaccinationsgrupper: ”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder”. Mot bakgrund av att antalet vaccindoser är begränsat är det extra viktigt att vaccineringsordningen följs.

Många PRO-medlemmar känner idag oro över långsamheten i vaccinationerna och efterfrågar tydliga och snabba besked om hur vaccinationerna ska gå till.

PRO kräver därför:

- Håll fast vid myndigheternas riktlinjer och prioritera dem med störst risk att bli allvarligt sjuka. Äldre måste komma först i vaccinationsköerna.

- Regionerna behöver bli tydliga med information om var, när och hur vaccinationerna ska gå till.

- Ta hjälp av oss i PRO Bohuslän för att sprida information. Vi når snabbt ut till våra medlemmar!

Vi äldre har i högre grad än andra grupper fått betala pandemins pris. Nu är det vår tur att få krama nära och kära – äldre måste få vaccineras först.

Ove Göransson

Ordförande PRO Bohuslän