Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dag Wersén (M) vill ändra lagen. Bild: Thomas Bennelind
Dag Wersén (M) vill ändra lagen. Bild: Thomas Bennelind

Debatt: Ett praktiskt coronaproblem - bygglov behöver förlängas

Coronakrisen medför inte bara svåra hälsoproblem och ekonomiska problem i stort som smått i vårt samhälle. När man sänker blicken till ett praktiskt plan, finner man nya problem.

Ett sådant har jag uppmärksammat vid mitt sysslande med bygglovsfrågor. Ett bygglov gäller bara i två år. Därefter förfaller det.

Om den, som kanske fick bygglov 2018 eller 2019, nu vill börja bygga men p.g.a. Coronakrisen inte får eller vågar låna pengar till bygget nu och därför måste uppskjuta sitt bygge till efter tvåårsfristen, så blir det nödvändigt att söka nytt bygglov när tiderna förbättrats. Det innebär merarbete för sökanden och för kommunen och kostar mycket pengar och leder i värsta fall till en överklagandeprocess som kan ta upp till ett par år.

Den lokala byggnämnden kan inte hjälpa till med att lösa detta problem när det uppstår. Här, som på många andra plan, har Coronaviruset tagit lagstiftaren på sängen. Lagen borde ändras så att t.ex. länsstyrelsen kan förlänga tidsfristen om det, som nu, föreligger en exceptionell situation som den enskilde inte råder över.

Jag har nu från min lokala utsiktspunkt skickat förslag till sådan lagändring till lagstiftaren i Stockholm. Det finns mer i bygglovsprocessen som borde ändras och förenklas, men jag nöjer mig med denna högaktuella fråga just nu.

Dag Wersén (M)

Andre vice ordförande i miljö- och byggnämnden, Strömstad