Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kerstin Johannesson, stationschef för Tjärnölaboratoriet samt Dag Wersén, M-politiker och Kosterbo. Bild: Karin Björk, Arkiv
Kerstin Johannesson, stationschef för Tjärnölaboratoriet samt Dag Wersén, M-politiker och Kosterbo. Bild: Karin Björk, Arkiv

Ett perspektiv på skolfrågan Koster/Tjärnö

Kerstin Johannesson och Dag Wersén föreslår kommunen att satsa på spetsutbildningar på Koster och Tjärnö, i stället för att lägga ner skolor.

Det pågår intensiva överläggningar om vilka öden som eventuellt skall drabba skolorna på Koster och Tjärnö. Diskussioner förs med stor ömsesidig respekt för olika intressen. Ekonomin ligger som en slagskugga över det hela.

Nedläggning framstår som en klart möjlig realitet, även om en sådan skulle gå stick i stäv mot Strömstadsbyggens konkreta planer på bostadsbyggande för familjer på både Koster och Tjärnö.

LÄS MER: Andrum för nedläggningshotade ö-skolorna

LÄS MER: För barnens bästa – prioritera skolan

Det saknas nog inte tankar om att skolfrågan för Koster och Tjärnö är avgörande för båda öarnas framtid och de lokalsamhällen som sedan århundraden är etablerade där. Att anlägga ett sådant perspektiv skulle inte bara kunna hjälpa öarnas invånare utan skulle kunna gynna hela Strömstads kommuns intressen. Istället för att se denna skolfråga som ett problem, kan man ”vända på kuttingen” och se skolorna på öarna som ett verktyg för att öka attraktionskraften för hela kommunen.

LÄS MER: Fi utmanar stadsnormen – behåll landsbygdsskolorna!

LÄS MER: Upprörda känslor i möte om Tjärnö skola

Skolorna har några unika företräden. De ligger intill Sveriges enda marina nationalpark. I deras närhet finns fiskare, odlare, lärare och forskare med erfarenheter och kunskaper av världsklass ifråga om hav, havsbruk, ekologi och miljö. Detta utnyttjas delvis redan i skolverksamheterna men skulle kunna utnyttjas mer systematiskt och för bredare grupper av elever. Skolorna skulle kunna bli skolor för barn som själva vill ha och vars familjer önskar en kvalificerad skolutbildning inom nyssnämnda ämnen redan från första skolåret. Familjer inte bara i Strömstads kommun utan kanske, rentav troligen, från hela Sverige och kanske Norge skulle kunna tänkas vilja att barnen får gå i en sådan skola. Det skulle kunna bli ett inflöde av barn och, långt ifrån otroligt, en inflyttning till Strömstad av familjer som vill ge sina barn en skolbakgrund som skulle kunna erbjudas här. Skolorna kunde förhoppningsvis inom rimlig framtid bli så pass stora att de sociala och pedagogiska betänkligheter som finns mot för små skolor elimineras.

LÄS MER: Kallar till krismöte om Tjärnö skolas framtid

LÄS MER: "Det kommer inte att vara en levande bygd längre"

Pröva därför möjligheten att utveckla de båda skolorna till en kommunal och nationell skolresurs av unikt slag istället för att ge övervägandena en alltför stark slagsida åt nedläggningshållet!

Kerstin Johannesson

Dag Wersén