Vindkraften byggs ut allt mer – och utanför Bohuskusten finns det långtgående planer på marina vindkraftsparker. Insändarskribenten Kent Berg höjer ett varningens finger inför utvecklingen.
Vindkraften byggs ut allt mer – och utanför Bohuskusten finns det långtgående planer på marina vindkraftsparker. Insändarskribenten Kent Berg höjer ett varningens finger inför utvecklingen. Bild: Privat

Ett lätt desperat försök att sälja in vindkraft till havs

Kent Berg replikerar på Annika Wesths krönika i STNB: ”När vindkraftverken producerar överskott är priserna låga, och när det blåser lite är priserna höga – och produktionen låg”.

ANNONS
|

LÄS MER:Vindkraftverken till havs är dagens utbyggnad av älvarna

Annika Westh menar att det finns stora likheter mellan utbyggnaden av den svenska vattenkraften och planerna på mycket stora vindkraftverk till havs. Hon visar på det starka lokala motståndet i Norrland för flera decennier sedan och antyder kanske att boende på västkusten, inklusive de som får sin näring från havet, kommer att ge upp motståndet mot överhögheten.

Vattenkraft har inneburit stora skador på miljön, och vindkraft gör det också, märkligt nog utan att producenter åläggs något som helst ansvar för att minska negativa konsekvenser. Jag bara väntar på ett ”vi såg det inte komma” eller kanske ”vi var har varit naiva”. I båda fallen betyder det ”vi visste men beslutade att strunta i det”.

ANNONS

När vindkraftverken producerar överskott är priserna låga, och när det blåser lite är priserna höga – och produktionen låg

Men det finns också ett antal fundamentala skillnader. Vattenkraft ger reglerbar och rimligt förutsägbar effektproduktion. Det gör inte vindkraft. Den kännetecknas i stället av extrema variationer också under så korta tidsperioder som ett dygn. Samma variation gör också att vindkraft dras med stora lönsamhetsproblem.

När vindkraftverken producerar överskott är priserna låga, och när det blåser lite är priserna höga – och produktionen låg. Så när blåser det lagom? Jag har undersökt ekonomiska data för tio ledande vindkraftföretag i Sverige och deras sammantagna förlust är ungefär lika stor som omsättningen. Det kostar alltså nära två kronor att producera en kronas försäljning. Hur ser kalkylen ut för havsbaserad vindkraft? Vem tar över när ägarna ger upp? Gissa!

Det är ju jättebra att Volvo bygger en batterifabrik i Göteborg med flera tusen jobb, men samtidigt kommer flera tusen jobb att försvinna. En elmotor innehåller ett par hundra komponenter jämfört med ett par tusen i en förbränningsmotor, och störst på elmotorer idag är Kina. (så mycket för minskat beroende av Kina!) Det behövs alltså annan produktion för att i viss mån kompensera för stort bortfall av sysselsättning i dagens sätt att producera bilar. Kanske lite tidigt att applådera omställningen till elbilar?

...aningslösa och makthungriga politiker har förstört Europas kanske bäst fungerande energiförsörjning

Den främsta anledningen till att det verkar vara så bråttom att bygga ut vindkraften är att vi själva genom politiska beslut har avvecklat en betydande andel av förmågan att producera reglerbar och planeringsbar effekt. Ideologiskt men inte tekniskt motiverad avveckling av kärnkraft leder nu till ideologiskt motiverad fullskalig satsning på vindkraft. Så vad ska Volvo då göra när det inte blåser tillräckligt? Vi står inför import när varje kWh är extremt dyr och däremellan export när en kWh är billig.

ANNONS

Annika Westh är politiker i ett parti, som passivt stödde att Miljöpartiet fick definiera den svenska energipolitiken. Att komma nu och åberopa den ena eller andra experten som har passande åsikter ändrar inte på att aningslösa och makthungriga politiker har förstört Europas kanske bäst fungerande energiförsörjning. Den som minns kärnkraftsomröstningen för några decennier sedan har svårt att glömma hur lätt det var att hitta en (påstådd) expert för varje politiskt säljbar åsikt.

Kent Berg

civilingenjör, pensionerad företagsledare

ANNONS