Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Strömstads sjukhus. Bild: Arkiv
Strömstads sjukhus. Bild: Arkiv

En mycket bra affär!

Sven-Åke Persson, fastighetsmäklare, menar att kommunen gör en bra affär när man köper sjukhusfastigheten för 55 miljoner.

Undertecknad blev uppringd av några politiker inför beslutet om köpet av Strömstads sjukhus, fastigheten Pilen 5. Deras gemensamma fråga var ­huruvida köpet av Strömstads sjukhus var en bra affär. Eftersom jag arbetat med kommersiella fastigheter i över 30 år, förutom på hem­orten även i Stockholm, Göteborg och Malmö tror jag mig ha en god kännedom om marknaden för kommersiella fastigheter.

LÄS MER: Regionstyrelsen: Vi säljer sjukhuset till Strömstad

Jag vet att fastigheten lätt skulle säljas, med nuvarande uthyrningsgrad, till ett pris som vida överstiger överenskommen köpe­skilling. När resterande 5 000 kvm är uthyrda ger fastigheten ett kassaflöde som gör att fastigheten skulle kunna betalas av ­under en 10 års period och därmed stärka kommunens balansräkning betydligt.

Man måste skilja på kostnad och investering. Detta hävdar jag är en bra investering, där kommunen får en betydande avkastning på investerat kapital. Fastigheten skulle dessutom vid fullt utnyttjande vara lätt att avyttra till någon fastighetsfond med mycket god förtjänst.

Underlaget för beslut är mycket väldokumenterat med oberoende värdering och besiktning samt ett åtagande från säljarens sida om att bekosta byte av en del av ventilationssystemet.

Det finns således ett mycket bra underlag för ­beslut att ta ställning till.

När det gäller rädslan för kostnader avseende hyresgästanpassning brukar ­hyresgästen få bekosta detta själv. Alternativt att hyresvärden bekostar detta och en avbetalning sker ­under till exempel en 10-års­period mot bank­garanti. Detta är till exempel upplägget vid ombyggnaden av färjeläget, som förmodligen har längre återbetalningstid.

Efter att även arbetat en hel del med uthyrning av lokaler samt etablering av företag är jag inte speciellt oroad över att de lediga ­lokalerna ska stå outhyrda.

Vad som är förvånande är att politiker som röstade igenom köpet av Mekanikern, där planen ej medger den verksamhet som var avsikten med förvärvet, samt att det inte fanns vare sig oberoende värdering eller besiktning, i debatten framför att de inte förstår sig på fastighetsekonomi, vilket i detta fall resulterar i, att de för säkerhets skull röstar emot ett köp av väldokumenterade Pilen 5, medan de i fallet med köpet av Mekanikern använde okunskapen till att rösta för ett köp.

Sven-Åke Persson

Fastighetsmäklare