Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Strömstad har drabbats hårt av den stängda norska gränsen. Bild: Jakob Simonson
Strömstad har drabbats hårt av den stängda norska gränsen. Bild: Jakob Simonson

Diskriminering och minskad handel

Erik Berg: Vill Strömstad bara satsa på unga sommargäster?

I Dagens Industri 9 maj säger kommunalrådet Kent Hansson bland annat: ”Vi anser att vi är den mest utsatta kommunen i Sverige och med nuvarande åtgärdspaket är vi uthålliga i någon månad till, men det kommer inte att gå så mycket längre”. Det kan ju inte vara någon överraskning att Strömstad kommun drabbas hårt av störningar i handel och turism med den utomordentligt ensidiga näringslivsstruktur som byggts upp under många år. Detta har ju bland annat fått till följd att den arkitektoniska utformningen med köpladorna längs Oslovägen gör att devisen ”med havet i centrum och folket i fokus” inte känns trovärdig.

Ett klart diskriminerande uttalande i stil med de rasistiska uttalanden som en näringslivsidkare i Strömstad har fällt

Eftersom det tar tid att åtgärda försummelser i näringslivsstrukturen återstår att utnyttja det man har, det vill säga få personer som har anknytning till Strömstad och kan resa hit, att gynna Strömstads butiker som Kent Hansson framförde önskemål om i sitt trevliga Valborgsmässotal. Att då samtidigt i DI-artikeln framföra att ”tillhör du ingen riskgrupp, är frisk och inte har något symtom så vill vi självklart ha hit dig som sommargäst”. Ett klart diskriminerande uttalande i stil med de rasistiska uttalanden som en näringslivsidkare i Strömstad har fällt men sedan försökt pudla. Folkhälsomyndigheten överväger dessutom att ompröva riskgruppsdefinitionen.

Känner de sig inte välkomna har Strömstad skrämt bort en intressant kundgrupp.

Om alla de 70-plussare som har boende i Strömstads kommun känner sig välkomna kan de positivt bidra till livet i Strömstad. Men känner de sig inte välkomna har Strömstad skrämt bort en intressant kundgrupp. De flesta 70-plussarna är friska och aktiva men är det medvetenheten om att Strömstad kommun inte lyckats organisera sjukvården på ett rimligt sätt som gör att man helst inte vill se dem här? Att Strömstads kommun under rådande omständigheter inte avser bistå med hemtjänst har jag dock full förståelse för.

Att bara satsa på friska sommargäster torde inte vara en framgångsrik strategi för ett långsiktigt bärkraftigt näringsliv i Strömstad. Om en bråkdel av det engagemang som i spalterna ägnats åt Ankaret vs ”plastschabraket” kunde kanaliseras till de mer långsiktiga strategiska frågorna finns det mycket energi att hämta. Då kanske även utvecklingen av Canning-området, Hedelintomten med mera av alla olösta problem Strömstad har kan få sin lösning.

Erik Berg

deltidsboende i Strömstad sedan 1978