Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: Riksdagen
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Fjällbacka. Bild: Riksdagen

Debatt: Detta vill Moderaterna göra för Strömstad

Johan Hultberg (M): ”Detta är konkreta exempel på moderata förslag för hur jobb och företag kan räddas i Strömstad här och nu.”

Replik till P-A Hultman.

LÄS MER: Moderaterna gnäller i onödan

LÄS MER: EU:s sämsta jobbpolitik drabbar Strömstad hårt

Nej Hultman, vi moderater gnäller inte. Vi kritiserar däremot regeringen hårt för att man gravt misslyckats med jobben och att nå sina egna uppsatta mål. Stefan Löfvens besked inför valet 2014 var att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 men efter sju år med Löfven som statsminister har Sverige nu istället EU:s femte hösta arbetslöshet.

Detta är alltså inga ”fake news” som Hultman försöker göra gällande utan officiell statistik. Särskilt allvarligt är den stora och växande långtidsarbetslösheten. Arbetsförmedlingens prognos är att hela 200 000 svenskar kommer att vara långtidsarbetslösa i höst. Vi moderater är dock övertygade om att dagens allvarliga situation går att vända till något bättre. Med en annan politik går det att få hjulen att snurra snabbare i den svenska ekonomin och pressa tillbaka arbetslösheten. I Moderaternas vårmotion presentade vi ett kraftfullt jobbpaket på tio miljarder kronor som kan halvera antalet långtidsarbetslösa på tre år.

Konkret vill vi bland annat öka drivkrafter för att arbeta, sänka lönekostnader för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa och genom fler praktikplatser och ett utbildningslyft vill vi bryta den passiviteten som många långtidsarbetslösa upplever.

Redan i september lyfte jag behovet av ett omställningskontor i Strömstad

När det gäller specifikt situationen i Strömstad har jag sedan i våras försökt använda alla de verktyg som jag som riksdagsledamot har för att väcka opinion och driva på i allt ifrån frågan om ersättning till gränspendlare som till bättre utformade krisstöd till många företag som drabbats oerhört hårt av pandemin.

Redan i september lyfte jag behovet av ett omställningskontor i Strömstad så att jag skulle ”spy galla över det” som Hultman skrev är verkligen ett häpnadsväckande påstående. Jag är tvärtom glad över omställningskontoret liksom över de många och bra utbildningsplatserna på Högskolan Väst. Men mer behövs för stötta Strömstads invånare och företag. Och vi moderater lägger konkreta förslag. Just nu försöker vi bland annat förbättra omställningsstödet genom driva igenom ett förslag om att inkludera lönekostnader för företag som inte kan kompensera lägre intäkter med att permittera personal.

Viktigt är också att krisande företag nu får utlovade krisstöd utbetalade

Det gäller särskilt den för Strömstad så viktiga restaurang- och hotellbranschen. En restaurang kan inte skicka hem all sin personal och samtidigt hålla öppet. Därför är detta förslag viktigt. Viktigt är också att krisande företag nu får utlovade krisstöd utbetalade och inte tvingas vänta i fem, sex, sju eller rent av åtta månader. Moderaterna har därför lagt förslag om en tidsgaranti – stöd ska betalas ut inom fyra veckor.

Detta är konkreta exempel på moderata förslag för hur jobb och företag kan räddas i Strömstad här och nu. På lite längre sikt behöver både Strömstad och Sverige maktskifte. Om färre än 500 dagar kan det bli möjligt.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot