Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg
Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Insändare: Det viktigaste är att få dem som inte vaccinerat sig att göra detta

Insändare: ”Om politikerna kunde fatta beslut istället för att lägga tid på sina löjliga press­konferenser med obegripliga rekommendationer”.

Det har nu snart gått två år sedan pandemin startade på allvar. Även om myndighetspersoner på Folkhälsomyndigheten sa att risken var liten att det skulle sprida sig hit. Detta var startskottet på alla fel som samma myndighet haft sen dess, för någon andra våg var det liten risk för sa man på presskonferenser hösten 2020, och nu kan vi väl kalla det en femte våg som sköljer över oss. Har myndigheter och ansvariga beslutsfattare lärt sig något, kan man undra. Mitt svar är att dom fortfarande inte ens är tvåa på bollen, utan kommer fram en stund efter bollen lämnat platsen. Vaccination skulle bli lösningen, och om det skulle krävas mer än en spruta visste man inte, och hade man sen fått spruta två så var det lugnt, men nu tycks ju inte ens spruta tre hjälpa.

Ja, säger någon, viruset har ju muterat, men det kom väl knappast som någon överraskning eftersom det är genom mutation som virus överlever. I början fick Sverige mycket kritik för att vi inte stängde ner. Turister från andra länder reste till Sverige sommaren 2020 eftersom här var ju allt som vanligt, om man inte räknade med vårdpersonalen som gick på knäna. Sverige låg då och ligger fortsatt i botten i EU när det gäller antal iva-platser. Vi hade inget beredskapslager av handsprit, visir, munskydd, platsförkläde med mera och skulle leverantörerna runt om världen inte kunna leverera så står vi där igen, för det engelska begreppet ”just in time” är det som gäller.

De allra flesta som smittas får avsevärt lind­rigare symptom, om de är vaccinerade

För att kunna öppna upp samhället är vaccinpass i ropet och används i allt större utsträckning. Men vad hjälper ett sådant eftersom den nu drivande smittan fullständigt skiter i om vi fått en, två eller tre doser. Med det menar jag inte att vaccinationen är onödig, utan det är livsviktigt på grund av två saker.

1) De allra flesta som smittas får avsevärt lind­rigare symptom, om de är vaccinerade.

2) Trycket på sjukvården kan därför hållas nere och samhället fungerar.

Det viktigaste är att få alla dem som inte vaccinerat sig att göra detta, men här är beslutsfattare väldigt rädda. Precis som inom det kriminella, där brottsoffret oftast glöms bort i ivern att värna den skyldige, så är det samma här. Att ställa krav på vaccination är ju tydligen inte tänkbart i Sverige. Det finns ett antal personer i landet som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, och det är dessa som samhället ska värna. Något vaccin som biter på omikron kanske kan komma framåt sommaren, men vilka mutationer har kommit då.

Ska vi bekämpa smittspridning så måste vi hålla avstånd, och vara hemma när vi blir sjuka...

Vaccinering minskar risken att bli allvarligt sjuk. Men ska vi bekämpa smittspridning så måste vi hålla avstånd, och vara hemma när vi blir sjuka och kunna få svar på ett covidtest avsevärt mycket snabbare än idag. Vi skickar prover till andra länder för analys. Är rent ut sagt bedrövligt att vi efter snart två år inte har resurser inom landet som kan analysera detta.

Om politikerna kunde fatta beslut istället för att lägga tid på sina löjliga press­konferenser med obegripliga rekommendationer, som ju ändå lämpar över ansvaret på andra.

Trött