Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sören Eriksson tycker inte att det finns några pålitliga siffror för Canning. Bild: Marita Adamsson
Sören Eriksson tycker inte att det finns några pålitliga siffror för Canning. Bild: Marita Adamsson

Debatt: Det finns ingen kostnadsberäkning för Canning

Svar till Kerstin Karlsson och Lars Tysklind.

Liberalerna Tysklind och Karlsson svänger sig i en insändare med en hel uppsjö siffror. Sanningshalten i den redovisningen bör starkt betvivlas.

Jag avser inte penetrera varje enskild siffra de presenterar, utom en. De skriver följande: Exploaterings- och infrastrukturkostnaderna för genomförande av avtalet med Riksbyggen var beräknade till 131 miljoner kronor.

Redan när Peter Dafteryd påstod att det fanns en ”Mycket noggrann kostnadsberäkning” ifrågasatte jag siffrorna och efterlyste underlaget. Utan att få svar.

Jag har professionellt sysslat med kostnadsberäkningar under många, många år, men aldrig presenterat ett resultat där underlag för beräkningen saknas.

Den siffra på 131 miljoner som Tysklind och Karlsson nu levererar som någon slags fakta bygger inte på annat än rena gissningar, eftersom det inte finns något underlag att räkna på.

Någon kvalificerad kostnadsberäkning har ännu inte genomförts

Tillräckliga och nödvändiga undersökningar är inte gjorda och någon beräkningsbar projektering av gator, vägar, belysningar, gemensamma utrymmen, planteringar, vatten, avlopp, pumpstationer etc. etc. finns överhuvudtaget inte.

Liberalerna har, dessvärre, en annan åsikt om vad som krävs för att något skall kunna kostnadsberäknas. Om man försöker ge sken av att vara seriöst arbetande politiker borde man veta skillnaden mellan beräknad respektive bedömd kostnad.

För Canningprojektet har någon bedömt kostnaden med allt vad det innebär av osäkerhet, men någon kvalificerad kostnadsberäkning har ännu inte genomförts.

Om man frågar hur mycket t.ex. en bil kostar förväntas man redogöra för märke, modell, färg och utrustning för att säljaren skall kunna ges ett pris.

Ett beslut som blev mycket kostbart för de inblandade partierna och, dessvärre, även för skattebetalarna

Bivrin från Miljöpartiet skriver i en annan insändare om vikten av att hålla sig till fakta. Undrar om han anser att det även skall gälla för liberala politiker. Vi upplevde under den förra mandatperioden, när man med tunnast möjliga majoritet drev igenom köpet av den gamla Crawfordfastigheten, att fakta inte stod särskilt högt i kurs. Ett beslut som blev mycket kostbart för de inblandade partierna och, dessvärre, även för skattebetalarna.

Lars Tysklind och Kerstin Karlsson har nu att presentera ett beräkningsbart underlag för Canningprojektet. Om så inte sker bevisar det att vi begåvats med politiker där politiska poäng är viktigare än fakta.

Sören Eriksson