Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Jakob Simonson: Det blev en coronajul i Strömstad

Under julhelgen är halva familjen däckad med bekräftad covid-19. Det är bara jag och åttaåringen som fortfarande är symptomfria.

Julfirandet med svärföräldrarna i Skåne har redan ställts in. Nyårsfesten med pappa i Näsinge är på väg att gå åt samma håll när dessa ord skrivs.

På julafton satt vi hemma i familjekarantän, och på kvällen tittade vi på Karl Bertil Jonsson, som delar ut de rikas julklappar till fattiga i slumkvarteren. En grupp nationalekonomer kritiserar i DN, av allt att döma på allvar, Karl Bertils agerande. Han brister på ett otillbörligt sätt i sin respekt för äganderätten, meddelar nationalekonomerna.

Medan teet drog i koppen på juldagsmorgonen pratades det i radion om att ryska trupper stod vid Ukrainas gräns, och man diskuterade huruvida Putin planerade en invasion eller om det snarare handlade om att han ville stärka sin position i förhandlingar med Nato. I Afghanistan riskerar en miljon barn att svälta ihjäl i vinter, efter att talibanerna tagit över landet och redan hunnit ödelägga landets bräckliga infrastruktur och självförsörjning.

Jag slår av radion, byter till bluetooth och startar Spotify. ”That funny feeling” med Phoebe Bridgers drar igång.

Man kan beskriva situationen som att fullständig förvirring råder

På lokal nivå ser det ut som om Strömstad får ställa in sig på ännu en period med drastiskt neddragen gränshandel.

Dagarna före jul varslades det om nya restriktioner vid gränsen mellan Sverige och Norge. Plötsligt, från en dag till en annan och helt utan förvarning, stängdes de mindre gränsövergångarna. Eller stängdes de verkligen?

Skyltar med texten ”Förbjuden inresa” sattes i alla fall upp vid gränsen, bland annat vid Gamla Svinesundsbron – även om chefen för den svenska gränspolisen Mikael Holmgren något motsägelsefullt berättar för NRK att dessa skyltar inte är några förbudsskyltar. ”Man kan passera, och det kan hända att vi kontrollerar. Skylten är avsedd att informera”.

Man kan beskriva situationen som att fullständig förvirring råder.

LÄS MER: Trubbel vid gränsen – svårigheter och tidskrävande passage för gränspendlare

Precis som varit fallet under hela coronapandemin - särskilt från norskt håll men nu börjar Sverige komma ikapp – excellerar de styrande politikerna i att fatta ogenomtänkta beslut som inte på något sätt förankrats hos lokala myndigheter.

Martin Landberg, polisens stationsbefäl i Strömstad, vet ingenting när vår reporter ställer frågor till honom om den kommande polisinsatsen vid gränsen. Samtalet sker några dagar innan polisen ska börja kolla de inresandes coronatester för att avgöra om de får komma in i landet eller måste avvisas. Hur ska det gå till i praktiken? Vilka poliser ska stå där och avvisa norrmän? Och vem ska vi prata med för att få veta detaljerna?

”Jag har ingen aning”, säger han uppgivet.

Med de här osäkerhetsfaktorerna vid gränsen är det tveksamt om någon företagare eller anställd inom handeln i Strömstad kan sova gott under jul- och nyårshelgerna

Den 22 december meddelar svenska regeringen att alla utländska medborgare som vill in i Sverige från den 28 december måste uppvisa ett negativt covidtest, taget de senaste 48 timmarna.

Med de här osäkerhetsfaktorerna vid gränsen är det tveksamt om någon företagare eller anställd inom handeln i Strömstad kan sova gott under jul- och nyårshelgerna.

Spotify växlar slumpmässigt över till nästa låt. ”We shall live again” med The Felice Brothers.

Som väl är så har ingen i familjen drabbats allvarligt av sjukdomen. Hosta och feber, värre har det inte slagit.

Jag går ut för en promenad i den stålkalla morgonen. 11 minusgrader och ett vackert, glimmande, och fullständigt livlöst frostlandskap tar emot mig. Surbrunnsgatan ligger öde och tom. Det enda jag hör är mina egna fotsteg, knastrande i frosten.

På annandagens kväll får jag för mig att titta på Sagan om ringen på tv. Men hela upplägget med att Frodo ska kasta Saurons härskarring i den eviga elden känns nu lite oroande. Brister han inte lite i sin respekt för äganderätten där, Frodo?

Gott nytt år. Vi får hoppas på en god fortsättning.