Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjärnö skola.  Bild: Marita Adamsson
Tjärnö skola. Bild: Marita Adamsson

Debatt: Det är viktigt för oss att behålla öskolorna

Replik till Andreas Hansson (C) och Hans-Inge Sältenberg (C), STNB 21/1.

I en insändare i STNB skriver två centerpartister i barn- och utbildningsnämnden att man är för utveckling och inte avveckling. Kanske skall man inte vara riktigt så kaxig. Det var inte så många år sedan Centern var med och la ner två skolor: Kottens förskola i Flöghult och Nordby skola. I båda fallen var Centern drivande för nedläggning!

När det gäller utredningen om Tjärnö och Koster var det Centern och Liberalerna som beställde den under förra mandatperioden. Varför gjorde man det? Vad ville man veta? Vilka alternativ fanns?

Nå, vad hände nu på nämndmötet den 15 januari?

Efter det att alla handlingar för beslut var utskickade kom ett brev till nämndens ledamöter undertecknat ”Föräldrar på Tjärnö” och Fris (Föräldrarnas rätt i skolan). Brevet kom till ledamöterna kvällen innan mötet. Detta brev med väsentlig information innebar att mötet ändrade frågan från beslutspunkt till informationspunkt. Det är inte ett ovanligt förfarande när information kommer sent. Det är viktigt att alla ledamöter och ersättare har samma beslutsunderlag. Om nu Centern var emot detta, varför sa man inget på mötet?

Dessutom har utredningens uppdrag utökats under tiden och beslutet ligger nu hos kommunstyrelsen och inte hos bun. Det innebär också att brevet från Tjärnö och Fris kommer med i beslutsunderlaget till KS-mötet.

För Vänsterpartiets del har inget ändrats. I en insändare i december förra året skrev vi: ”För Vänsterpartiet är det fortfarande viktigt att behålla skolorna på Koster och Tjärnö för att behålla levande lokalsamhällen.”

Stellan Nilsson (V), förste vice ordförande barn- och utbildningsnämnden.