Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eva Olofsson och Kerstin Joelsson-Wallsby, Vänsterpartiet VG-regionen. Bild: Arkiv
Eva Olofsson och Kerstin Joelsson-Wallsby, Vänsterpartiet VG-regionen. Bild: Arkiv

Den som har störst vårdbehov ska ges företräde

Vänsterpartiet i VG-regionen: "De privata sjukvårdsförsäkringarna gör att de som har råd med en privat försäkring går före i vårdköerna".

Vi i Vänsterpartiet har i Västra Götalandsregionen initierat en debatt om hur de privata sjukvårdsförsäkringarna gör att de som har råd med en privat försäkring går före i vårdköerna. 4 februari debatterade vi frågan i regionfullmäktige. Den blågröna minoritetsledningen och Sverige­demokraterna i Västra Götalandsregionen tycker inte att det är ett problem. Eller i vart fall inte att det är regionens problem.

Det är den som själv har råd att köpa sig förbi kön som kommer först. Eller som oftast, den som har en arbetsgivare som köper platsen. Det bryter mot Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf: ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

Det är de rika och hög­avlönade som finns bland de 650 000 svenskar som har en privat försäkring. De med hög sjuklighet eller funktionsnedsättning är inte lönsamma för försäkringsbolagen. För varje person är det begripligt och attraktivt att sträva efter att känna sig trygg om man inte litar på att få vård. Det är på samhällsnivå systemet ska kritiseras, för att det urholkar vården för oss alla.

Regionen har inte makten att förändra systemet med de privata sjukförsäkringarna. Men vi kan som en av de största sjukvårdshuvudmännen i Sverige visa de orättvisa konsekvenserna av systemet. Försäkringspatienternas vård plockar personalen ur ett system där personal är en ständig bristvara. Vi anser att vi kan ställa krav vid upphandling på att de som jobbar på vårt uppdrag inte samtidigt tar emot patienter via privata sjukvårdsförsäkringar.

Eva Olofsson (V)

regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen

Kerstin Joelsson-Wallsby (V)

Uddevalla, ledamot av regionfullmäktige