Högar med blommor vid platsen för attentatet. Per på hjørnet kunde öppna igen redan på söndagens eftermiddag.
Högar med blommor vid platsen för attentatet. Per på hjørnet kunde öppna igen redan på söndagens eftermiddag. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Karl af Geijerstam: Den personliga friheten under attack i Oslo

Prideparaden skulle symbolisera personlig frihet och friheten att forma sina egna liv. Lördagen blev istället fylld av sorg och fruktan.

ANNONS
|

Lördagen skulle ha blivit en regnbågens dag i Oslo. Istället för Prideparad blev det en sorgens dag, en svart dag. Två män sköts till döds och ett tiotal personer skadades när en man öppnade eld utanför två barer i centrala Oslo natten till lördagen.

De två männen som dog satt på ”Per på hjørnet” och var enligt vänner som NRK pratat med stamgäster på baren. Gärningsmannen gick vidare mot gaybaren London pub. Tack vare insatser från allmänheten var gärningsmannen snabbt övermannad och gripen av polisen.

På grund av att brottet kunde tolkas som både ett hatbrott mot HBTQI-personer och ett terroristbrott ställdes den planerade stora Prideparaden in. Det var ett klokt beslut med tanke på tid och plats för skjutningen. Senare har framkommit att gärningsmannen har ett kriminellt förflutet och väl kända sympatier för våldsbejakande islamism. I dagsläget är det alltså helt befogat att bedöma brottet som ett terrordåd, riktat mot HBTQI-personer och samhället.

ANNONS

Samtidigt vet vi nu också att gärningsmannen har en allvarlig psykisk sjukdom. Enligt norska medier är han diagnosticerad med paranoid schizofreni. I skrivande stund vägrar gärningsmannen låta sig förhöras. Hans advokat meddelar att gärningsmannen tror att polisen kommer att manipulera hans vittnesmål.

Både hatbrottsmotivet och den psykiska sjukdomen är två motiv som polisen nu utreder

Det är svårt att veta exakt vilka tankar som fanns i gärningsmannens huvud natten till lördagen. Kombinationen av radikal islamistisk propaganda, hans paranoida verklighetsuppfattning samt tillgång till skjutvapen gjorde gärningsmannen till en tickande bomb som till slut exploderade.

Det är mycket möjligt att både tiden och platsen inte var genomtänkt, utan att det var mer slumpartade händelser som ledde till att han öppnade eld just där och då. Samtidigt kan man inte komma ifrån den starka symboliken. Prideparaden skulle symbolisera personlig frihet och friheten att forma sina egna liv. Denna frihet attackerades och alla som skulle gå i paraden fick frukta för sina liv.

Både hatbrottsmotivet och den psykiska sjukdomen är två motiv som polisen nu utreder. Den norska säkerhetstjänsten PST har haft koll på gärningsmannen och hade ett samtal med honom senast i förra månaden. Men hur kommer det sig att han då har kunnat skaffa sig skjutvapen och börjat skjuta på folk mitt i centrala Oslo? Det undrar också Norges justitieminister Emilie Enger Mehl (Senterpartiet) som kommer att begära en utredning av ärendet.

ANNONS

I stället för fruktan skapades gemenskap och sammanhållning

Trots att gärningsmannen var väl känd av polisen och säkerligen också av sjukvården kunde helgens mord inte förhindras. Det säger något om hur svårt kampen mot terrorn är. Ingen kunde förutse att gärningsmannen skulle slå till just där och då han gjorde det. Men det är uppenbart att varningsklockorna har ringt högt och klart.

I helgen lades blommorna på hög och massor med ljus tändes för att hedra offren. Lördagen blev en dag då folk grät och kramade varandra. På lördagskvällen fylldes återigen Oslos gator med människor, ljus och prideflaggor. Folket tog sin stad tillbaka. I stället för fruktan skapades gemenskap och sammanhållning. Vare sig i dag eller i morgon får terrorn segra, det visade folket i Oslo denna midsommarhelg.

ANNONS