Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Nikkinen, Karla Valdivieso och Anders Karlsson, Miljöpartiet. Bild: Pressbild

Debatt: Demokratin förlorare när Canning avslutades

Miljöpartiet: ”Slutenhet och tystnadskultur har länge präglat Socialdemokraterna och den grupp män som styrt kommunen i 10 av de senaste 14 åren”.

När det socialdemokratiska styret förra veckan återigen satte stopp för utvecklingen av en ny stadsdel på Canning blev demokratin den stora förloraren. Utan offentlig debatt klubbades beslutet igenom bakom stängda dörrar i miljö- och byggnämnden. Slutenhet och tystnadskultur har länge präglat Socialdemokraterna och den grupp män som styrt kommunen i 10 av de senaste 14 åren. Hanteringen av Canning är inget undantag. Med minimal transparens och total avsaknad av dialog valde man att i all hast avsluta en av kommunens viktigaste satsningar. Motiven bakom beslutet är höljda i dunkel.

Socialdemokraterna gick till val på att bygga cirka 230 lägenheter på Canning och sedan man tog makten för två år sedan har man haft möjlighet att utforma Canningprojektet efter sina egna önskemål. Riksbyggens företrädare har varit tydliga med att deras avsikt varit att anpassa utvecklingen av området efter de politiska önskemålen och Strömstadsbornas vilja. Att bolaget dessutom erbjudit sig att köpa marken av kommunen i förväg innebär att den ekonomiska risken för kommunen är eliminerad. Varför man ändå valde att avsluta planarbetet är svårt att begripa.

Oavsett vad man tycker om Canning ska viktiga beslut fattas i kommunfullmäktige av folkvalda politiker med en öppen och offentlig debatt. Det är nu 13 år sedan kommunen förvärvade marken på Canning, då med Ronnie Brorsson (S) och Sven Moosberg (STP) i spetsen. Idag är notan för planarbetet uppe i 14 miljoner kronor, utan att en enda bostad har byggts. Socialdemokraternas agerande kring Canning väcker många frågetecken. Nu måste alla fakta upp på bordet, i en demokrati fattas viktiga beslut med full transparens inför öppna ridåer.

Karla Valdivieso (MP)

Andreas Nikkinen (MP)

Anders Karlsson (MP)

LÄS MER: Nu läggs planarbetet på Canning ner

LÄS MER: Tråkigt att Canningplanen avbryts