Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Johansson (C). Bild: Arvid Brandström
Elisabeth Johansson (C). Bild: Arvid Brandström

Debatt: Demokratin är min drivkraft

Elisabeth Johansson (C): ”Jag upplever att ordförande i kommunfullmäktige inte främjar demokratin.”

Ni som läser protokollen från kommunfullmäktige har säkert sett att jag lagt en justeringsreservation från KF den 17 december 2020. Anledningen stavas demokrati. Så enkelt är det. Så länge det finns de som försöker tysta så kommer jag att ta till de demokratiska verktyg jag har och fortsätta ifrågasätta när andra i vår kommun väljer att ta beslut så att de inte blir för synliga för medborgarna.

Att få avslag på motioner eller budgetalternativ hör till politiken och är de styrande partiernas rätt att besluta. Men när kommunfullmäktiges ordförande uttalar sig i tidningen om att jag som ledamot bara vill ha publicitet med min ordningsfråga på senaste fullmäktige så är det inget annat än ovärdigt.

Min fråga var: när kommer det en digital lösning för kommunfullmäktige?

Om det är hans personliga åsikt, ska han ändå i sitt uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige vara allas ordförande, ansvara för och värna de demokratiska spelregler om öppenhet så att kommuninvånare själva kan se vad som beslutas om och varför. Varje gång ordförande försökt stoppa yrkande eller frågor har effekten blivit den motsatta. Han kan omöjligt vänta sig att vi bara ska acceptera hans beslut?

Att lägga en ordnings­fråga sist på dagordningen för att kunna klippa bort den från sändningen på kommunens hemsida är under all kritik. Min fråga var: när kommer det en digital lösning för kommunfullmäktige? Jag lyfte också olämpligheten att ha mötet då det precis kommit nya covid-19-restriktioner från regeringen. Det var först på gruppledarmötet i november, när det återigen efterfrågades en digital lösning, frågan kom till skarpt läge. Då hade frågan ställts av flera personer, om att det bör finnas andra lösningar än fysiskt möte.

LÄS MER: KF-möte mitt i pandemin: "Det här känns inte rätt"

LÄS MER: Ronnie Brorsson: ”Det var normal möteshantering”

Åter till min justeringsreservation. På justeringssammanträdet undrade jag varför inte min fråga fanns i protokollet eller på sändningen som ligger på kommunens hemsida. Ordförande svarade att min fråga inte hade med dagordningen att göra. Efter nästan en timmes justeringsmöte (vanligtvis tar det cirka 15–20 minuter) gick jag därifrån utan att just då justera protokollet. Inte för att få publicitet, utan för att jag var frustrerad över att bli censurerad. I mellandagarna justerade jag protokollet och bifogade en justeringsreservation. Det är ovanligt, men verktygslådan börjar ta slut.

Jag upplever att ordförande i kommunfullmäktige INTE främjar demokratin

Det handlar i grund och botten om att jag upplever att ordförande i kommunfullmäktige INTE främjar demokratin, vilket leder till att jag agerar på de få sätt jag kan. Jag värnar om demokratin och öppna samtal. Det är extra viktigt att vi hittar vägar för det nu när vi är så begränsade i övrigt. Undrar du vad jag beskriver, titta på den senaste webbsändningen som finns på Strömstads kommuns hemsida så kan ni se hur abrupt filmen slutar och att min fråga är bortklippt.

Elisabeth Johansson

Centerpartiet