Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Facebookgruppen med förskoleföräldrar som protesterar mot de nya tiderna för 15-timmarsbarnen.

Vi kommer aldrig att ge oss

Marielle Blomqvist, en av förskoleföräldrarna i Projekt kaos, om de nya tiderna för 15-timmarsbarnen.

Resonemanget från politikernas sida i den här frågan är ganska obegripligt. Vi ledsna, frustrerade, upprörda, arga och uppgivna föräldrar har försökt påverka med allt vi har till att ändra detta beslutet och ännu har hoppet inte övergett oss. Vi kommer heller aldrig att ge oss. Men det är uppenbart att det kanske inte lyckas genom att blotta våra känslor inför situationen. Det enda som kanske har en chans att påverka dessa kalla politiker, som verkar ha uppfattningen att dagens familjer ser ut och fungerar som de gjorde för 30 år sedan, är fakta, och åter igen fakta

Vi vill inte komma på kant med några pedagoger, och har aldrig velat det. De jobbar med våra älskade barn och de har förmodligen utbildat sig till förskolepedagoger för att de vill och älskar sitt jobb.

Av alla de historier man får ta del av och höra är det faktiskt häpnadsväckande att det inte är fler förskole­personal som tar oss föräldrar i försvar här. Känns det inte fel att särskilja barn, och låta de vara ifrån de andra barnen i väntan på föräldern och se dem ledsna över att de inte får vara med vid lunchen? Ser de inte oss uppgivna stressade föräldrar som lämnar sitt 15-timmarsbarn kl 9 i stället för 8? Och lyssnar de inte på de föräldrar som faktiskt öppet tar diskussion med dem, att detta upplägg inte fungerar för familjen?

Det är inte så att vi inte har förståelse för en tuff arbetssituation för er. Den är säkert inte helt bra alla gånger. Men i så fall borde ni bråka lika mycket som oss med politikerna om situationen för att få bättre resurser.

Vi har fått indikationer och berättelser från pedagoger som är på vår sida och som tycker det är fel, men som inte vågar stå för det offentligt. Detta är en vädjan till alla er som faktiskt har en åsikt om att ett annat system hade varit bättre, att stå upp för det.

Våra grannkommuner har inga svårigheter att erbjuda familjer flexibilitet. Är det inte många som har funderat på varför inte det går i våran kommun när alla andra får det att fungera? Som våra beslutande det så käckt uttrycker det ” Vi har lyssnat på professionen ”. Men alla de som har det andra upplägget då, med mer flexibilitet, de lär ju också ha lyssnat. Två sidor av samma mynt.

I frågan vi driver har inte bara vi, utan också politiker uppmanat politikerna att backa här. Att göra om och att göra rätt. Det är väl inte så himla farligt att faktiskt erkänna att detta inte blev bra. Skippa prestigen. Det brukar aldrig löna sig att rida på höga hästar.

Marielle Blomqvist

Facebookgruppen 3h om dagen – nej tack