Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Insändarskribenten Andreas Hansson (C) ger sin syn på framtiden för sjukvården i Strömstad. Bild: Stefan Bennhage, Ulf Blomgren
Insändarskribenten Andreas Hansson (C) ger sin syn på framtiden för sjukvården i Strömstad. Bild: Stefan Bennhage, Ulf Blomgren

Andreas Hansson: Verkligheten är inte tomma ord

Ambulanssjuksköterskan Andreas Hansson (C) svarar insändarskribenterna Stein Rukin och Kent Berg om rådande läge för sjukvården i Strömstad: "Jag kan inte låta vilseledande, ibland nedlåtande, texter får stå utan relevanta kommentarer."

Jag har i mina tidigare insändare inte berört de organisatoriska system sjukvården är uppbyggd av då just det inte vart ämnet, denna gång var ämnet om att köpa Strömstad sjukhus. Jag är väl medveten om den kritik som finns mot dagens organisation och jag är inte främmande för förändringar. VGR som organisation bör nog snarare utvecklas på ett eller annat sätt men jag är inte säker på att skrota systemet med landsting/regioner ger en bättre vård.

"Veta vad statistik står för"

Sedermera är det en åtgärd över väldigt många år och kommer inte ge de resultat som eftersträvas i närtid. Vi har en sjukvård som är bland den bästa i världen. Internationella jämförelser är dock svåra att göra beroende på alla olika sjukvårdssystem.

LÄS MER: Tomma ord om sjukvården i Strömstad och Västra Götaland

Statistik är kul men innan man använder statistik så ska man veta vad den står för. I media används ofta tyvärr jämförelser i antalet patientbesök per läkare, den statistiken säger dock inte mycket. Socialstyrelsen har inte ens med det som en indikator i vårdjämförelser då det inte säger något om till exempel längd eller kvalité på besöket.

Mer intressant är SKLs internationella jämförelse 2018, till exempel är Sverige på en andra plats för hur mycket sjukvårdskvalité som vi får per satsad krona. Vidare har Sverige hög genomsnittlig levnadsålder och den högsta förväntade friska livslängden i Europa.

LÄS MER: Stein Rukin: Satsning på Strömstads sjukhus skulle lösa platsbristen

Varje dag är jag berörd av sjukvårdens organisation genom mitt jobb, min profession och som vårdande anhörig vilket gör att jag har en bra blick över hur sjukvården fungerar. Jag är väl medveten om all administration, all dokumentation eller för den delen hur vårdpersonal (jag och mina kollegor) delar på sig för att ge patienter den bästa möjliga vård.

Pågår förbättringsarbete

Jag upplever även varje sommar den stora bristen på personal när jag tar extra arbetsdagar för att mina kollegor ska få semester och de gör likadant för mig. I verksamheterna och på politisk nivå pågår hela tiden ett förbättringsarbete, allt för att vården ska bli bättre.

Att påstå att det inte pågår utvecklingsarbete för att till exempel minska den administrativa arbetsbelastningen för vårdpersonal vittnar om att det helt saknas kännedom om sjukvårdens utvecklingsarbete.

Angående ämnet, gamla Strömstad sjukhus, så finns som jag redovisade i förra inlägget inte ett överskott på personal i Strömstad. Det går alltså inte så enkelt skapa de platser som Stein Rukin lovar, det finns ingen som kan vårda patienterna även om sängarna finns.

Sjukhuset är inte heller anpassat för att bedriva en modern sjukhusvård och stora kostnadskrävande åtgärder behövs. Så länge kommunen inte är huvudman för primärvård eller sjukhusvård finns inte heller någon anledning att kommunen ska äga sådana lokaler med de kostnader som medföljer.

Även om vissa delar låter bra i teorin så vet jag att det Jour Strömstad och Kent Hansson (S) lovar endast ger invånarna i Strömstad falska förhoppningar.

Skattepengar ska användas på bästa sätt, öppna/köpa Strömstad gamla sjukhus är inte det bästa sättet. Att offentligt våga ta den ståndpunkten jag har är kanske inte smartast ur ett politiskt perspektiv om man jagar väljare.

Men jag kan inte låta vilseledande, ibland nedlåtande, texter får stå utan relevanta kommentarer. Vi är inte bäst men dit ska vi nå genom smarta reformer och lösningar inte med ogenomtänkta förslag.

Andreas Hansson (C)

Ambulanssjuksköterska