Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hans-Inge Sältenberg, Centerpartiet Bild: Jakob Simonson

Vad är lekstuga?

Hans Inge Sältenberg (C), kommunstyrelsen svarar Jan Wogel om turerna kring Canningplanen.

Replik

Till Jan Wogel, STNB 2/6

I ett demokratiskt system är det inte lekstuga att beslut fattas av en majoritet eller att beslutet inte gillas av alla. Canning är en resurs för utveckling av Strömstad och centrum. Redan 2006 fanns en nästan klar detaljplan som den dåvarande ägaren tagit fram. Den gången orkade en majoritet inte fatta beslut och istället bytte den till sig Canningområdet mot mark på Bastekärr. Den nuvarande processen har pågått sedan 2015. Markanvisningstävling är ett arbetssätt som allt fler kommuner använder för att finna de mest kreativa lösningarna för ett område. Därför beslöt kommunfullmäktige i enighet att genomföra en markanvisningstävling för Canningområdet.

Först fastställde kommunfullmäktige riktlinjer för genomförande av markanvisningstävlingar. Sedan var det kommunstyrelsens uppgift att besluta om förutsättningen för markanvisningstävlingen för Canningområdet. Enighet rådde om alla förutsättningar. På förslag från socialdemokraterna togs begränsningar i antalet lägenheter och höjder bort. När man ser resultatet av tävlingen så var det ett mycket klokt förslag och beslut.

Med en begränsning på ca 250 lägenheter är projektet inte möjligt att genomföra utifrån vilka ekonomiska kostnader det skulle få för kommunen. Det framgår klart när man ser hur mycket de olika aktörerna bakom de olika förslagen är beredda att betala kommunen för marken. Det är intäkten från försäljningen av marken som i huvudsak skall betala de kommunala insatserna i området. Bebyggelse på norra delen av Skeppsbroplatsen ingick i förutsättningarna. Att i efterhand ändra reglerna för tävlingen och tala om att förhandla pris är varken seriöst eller möjligt.

Genom tävlingen har marknaden satt ett tydligt pris på Canningområdet. Att nu föreslå att ändra områdets omfattning eller prata om omtag leder endast till, och det är väl kanske det som är avsikten, att Strömstad än en gång missar chansen att förädla en av sina bästa resurser i centrum. Canning är en viktig del i arbetet för utveckling av Centrum. Liksom andra områden, såsom Tången där de sista husen färdigställs i dagarna, kommer Canning att ta ett antal år att färdigbygga. Att fastställa en detaljplan är inte det samma som allt byggs på en gång, den skapar förutsättningar för framtiden och förutsägbarhet om hur området kommer att se ut när det är färdigbyggt. Canning är en resurs och långsiktig satsning, För Strömstad Framåt.

Hans-Inge Sältenberg (C)

Ledamot i kommunstyrelsen