Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stein Rukin är talesperson för aktionsgruppen Jour Strömstad.

Vård eller prestige, Tony Johansson?

Stein Rukin, Jour Strömstad, ställer regionpolitikern Tony Johansson (MP) till svars.

Replik till Tony Johansson (MP)

Det är viktigt att både Tanum och Strömstad har en tillgänglig och kompetent primärvård! Dessvärre föranleder ditt senaste inlägg ytterligare frågor i tillägg till de som du ännu inte besvarat.
Vilken primärvård skall finnas kvar i Tanum? Vilka öppettider skall den ha och vilket medicinskt utbud kommer att finnas? Och vad gäller för Strömstad? För bägge platserna ser jag gärna att du konkretiserar dina «nivåer».
Vilka konkreta medicinska funktioner skall dessutom finnas på sjukhuset i Strömstad?
När det gäller Strömstad och öppettider vet du mycket väl att vi upprepade gånger efterlyst svar på frågan om varför det finns två vårdcentraler med samma funktioner och identiska öppettider. En större flexibilitet är fullt möjlig, det visar lösningen man har i Lysekil. Vad gör du med detta?

Dina funderingar kring «nivåer» är säkert korrekta, men för min del dessvärre totalt oanvändbara. Så om du kunde beskriva vad den nya «akutvården» rent medicinskt skall innehålla vore det värdefullt. Var gärna konkret.
Vidare vill jag gärna ha reda på vad ett projekt i Tanum är kostnadsberäknat till, dels i investeringar, dels i årliga driftskostnader, utöver den hyreskostnad på 824.000 som regionen redan betalar för 744 kvm i Tanum. Ettersom det rör sig om skattepengar är det väl knappast nödvändigt att påminna om att regionen äger ett sjukhus i Strömstad med runt 4.000 kvm ledig yta.
Och varför inte också sända mig den utvärdering av driften i Tanum för år 2017 som jag räknar med att du har.

Så återstår det att lugna dig och de bekymmer du har för «tyska turister». Deras vårdbehov är väl tillvarataget genom EU:s patientdirektiv. Jag är övertygad om att du kan få ingående kunskap om detta via din juridiska expertis.
Och min fortsatt obesvarade fråga till dig och din expertis är varför inte regionen ordnar så att Strömstad och Tanum, som gränskommuner, kan tillgodogöra sig ett erbjudande från norsk sida på alla dina «nivåer», och där man till skillnad från här erbjuder läkarhjälp 24 timmar om dygnet, en rätt som följer av förordningen och som också Norge har accepterat och måste förhålla sig till.

Och skulle Gränssjukvårdsförordningen mot förmodan inte vara tillräcklig kan du och din expertis också finna bra vägledning i «Nordisk konvention om socialhjälp och sociala tjänster» från 1994. Särskilt artikel 6 skulle kunna väcka ett visst intresse.
Och så till sist ytterligare en kort fråga som du knappast behöver någon expertis för att besvara. Du nämner i ett inlägg att mycket är avklarat genom ett «handslag» med gruppen i Strömstad. Kanske borde du också läsa igenom protokollet från mötet med gruppen den 29. november 2017 och förklara  för mig var jag finner «handslaget».

Stein Rukin
Jour Strömstad