Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Marie Edvinsson Kristiansen (M) är Moderaternas kandidat till kommunalrådsposten i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind

Utvisning vid brott måste skärpas i lag

Moderaterna anser att det ska leda till obligatorisk utvisning på livstid om en utlänning döms till ett fängelsestraff längre än sex månader.

Den politiska debatten har gått het i sommarvärmen kring skärpta straff och hårdare tag mot kriminalitet. Ett särskilt uppmärksammat fall är där tre män tillsammans och upprepade gånger våldtagit en tonårig flicka under hot, strypgrepp och fasthållning. Tingsrätten dömde två av männen till tre års fängelse och den tredje till två år. Åklagarens begäran om utvisning fick avslag, men är dessbättre nu överklagat.

Lagstiftningen måste förändras i takt med samhällsutvecklingen. Vi moderater anser att Utlänningslagen (2005:716) måste omarbetas och vi menar att det ska vara ett obligatoriskt utvisningsbeslut på livstid om utlänningen som begår brottet döms till en fängelsepåföljd längre än sex månader. I dag ser vi ofta att utvisning förenas med återreseförbud upp till fem år. Detta innebär att den som begått mycket allvarlig brottslighet faktiskt kan återvända till Sverige inom en ganska snar framtid.

Det finns i dag också avsnitt i lagtexten som beskriver att utvisning kan ske när ”gärningen är av sådant slag och övriga omständigheter är sådana att det kan antas att hon eller han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottsligheter här i landet”.

Det räcker inte. Vi måste markera att vi inte accepterar att människor kommer hit till Sverige, begår allvarlig brottslighet och sedan ska ha full frihet att återvända hit igen.

Det är dock viktigt att kunna vara saklig och här även framhålla alla de svenskar som är födda utomlands, som följer svensk lag, är strävsamma och arbetsamma och som Sverige så väl behöver för att klara kompetens­försörjningen.

Vi moderater anser att Sverige ska vara ett land där svensk lag råder och där skyldigheter, rättig­heter och möjligheter är lika för alla. Oavsett kön, klass eller klan. I migrationsfrågor ska tydlighet råda – ett nej är inget annat än ett nej och ett ja är ett lika tydligt ja.

Sverige är ett land för hoppfulla, för strävsamma och arbetsamma – men Sverige är inte ett land för dem som kommer med oärliga avseenden eller begår allvarliga brott mot egna närstående eller annan person.

Marie E Kristiansen, Kommunalråd skandidat (M) Strömstad

Liselotte Fröjd, Kommunalråd (M) Tanum

Ann-Sofie Alm, Oppositionsråd (M) Munkedal

Mats Abrahamsson, Kommunalråd (M) Sotenäs

Carin Ramneskär, Oppositionsråd (M) Uddevalla

Stig Bertilsson, Gruppledare (M) Bengtsfors

Andreas Nilsson, Gruppledare (M) Dals-Ed

Linda Jansson, Gruppledare (M) Färgelanda

Eva Pärsson, Oppositionsråd (M) Mellerud

Michael Karlsson, Förstanamn i kommunvalet (M) Åmål

Gunnar Lidell, Oppositionsråd (M) Vänersborg

Peter Eriksson, Oppositionsråd (M) Trollhättan