Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En av skisserna över hur bebyggelsen på Canning och Skeppsbroplatsen kan komma att se ut. Bild: Sweco arkitekter

"Ta av skygglapparna"

Jan Wogel svarar Hans-Inge Sältenberg i debatten om Canningplanen.

Replik till Hans-Inge Sältenberg.

Hans Inge Sältenberg (C) bemöter mitt tidigare inlägg med att ”I ett demokratiskt system är det inte lekstuga att beslut fattas av en majoritet eller att beslutet inte gillas av alla.”

Om det vore så enkelt. Vissa typer av beslut i kommunala församlingar kan man förhålla sig till på det sättet. Men när det handlar om stora frågor med beslut och följdverkningar som löper över flera mandatperioder blir det nödvändigt att sluta överenskommelser som blir stabila även när makten skiftar.

Att som majoriteten gjort under den senaste mandatperioden, trumfa igenom beslut med 20-19 i fullmäktige och 6-5 eller 5-4 i olika nämnder kan i vissa fall vara OK. Men att göra det i så centrala frågor kring Canning som markanvisningsavtal och detaljplan kan inte ge annat än betyget underkänt. En kommunledning måste besitta förmågan att i centrala frågor förhandla sig fram till överenskommelser med oppositionen.

Annars blir den kommunala verksamheten väldigt dyr och ryckig och vi får vad jag kallar politisk lekstuga.

När sedan Hans Inge Sältenberg påstår att det av ekonomiska skäl inte skulle vara möjligt att skala ner projektet till att bygga 250 lägenheter på Canning kan jag inte annat än be honom att ta av sig skygglapparna.

Med en helt annan plan skulle det givetvis vara möjligt att istället möta behoven. Exempelvis låta det kommunalägda bostadsbolaget bygga inte alltför dyra hyresrätter på Canningtomten. Det är just därför jag och flera med mig förespråkar ett omtag av hela projektet för att kunna se på möjligheterna med friska ögon.

Markanvisningsavtalet med Riksbyggen och planförslaget med de senaste besluten i kommunstyrelsen leder rätt in i en återvändsgränd. Såväl ekonomiskt som ur ett stadsplaneringsperspektiv. Strömstads skattebetalare tvingas subventionera ett bostadsföretag och Riksbyggen lär heller inte ha särskilt bråttom med att bygga ett stort antal exklusiva bostadsrätter så länge som inte marknaden för dessa ur deras perspektiv är gynnsam.

Jan Wogel