Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hans-Robert Hansson (L), Strömstad. Bild: Arkiv

Stoppa religiöst tvång i förskolan

Hans-Robert Hansson (L) i Strömstad och Håkan Kindstedt (L) i Lysekil argumenterar för att stoppa religiösa friskolor.

Småflickors klädsel kontrolleras på förskolor, rapporterar Göteborgsposten. Föräldrar kräver att deras små döttrar bär slöja hela dagen. När flickan vill ta av slöjan ska personalen tvinga den på igen på flickans huvud. Det här sker i utsatta områden där religiös extremism är vanligt förekommande.

Förskolan och skolan ska vara ickekonfessionell. Den ska vara en oas fri från religiös och ideologisk, en plats där alla barns rättigheter respekteras. Integrationen börjar i förskolan, när alla barn får lära sig svenska språket och får kunskaper om svenska lagar. Jämställdhet ska främjas i förskolan – inte motverkas. När personal på förskolor och skolor säger ja till att övervaka att flickor har slöja på sig ställer de sig helt på föräldrarnas sida men inskränker samtidigt barnets rättigheter. Samhället, genom förskolan, talar då om för barnet att det är acceptabelt att göra skillnad mellan pojkar och flickor, men också att göra skillnad mellan barnen beroende på deras bakgrund.

Det svenska samhället har ett ansvar att se vilka följder ett sådant agerande får på lång sikt. Det är inte orimligt att anta att den 5-åriga flicka som tvingas bära slöja idag, inte heller får duscha eller delta i simundervisningen som andra barn. Och senare riskerar hon att kontrolleras i minsta detalj av sina föräldrar, släkt och omgivning.

Visst kan det vara svårt att stå emot föräldrarnas krav. Kanske man vill undvika att barnet flyttas till en annan förskola om de inte får sin vilja igenom. Men om alla flickor och kvinnor i hela Sverige ska ha samma frihet, måste vi från samhällets sida visa tydligt att jämställdheten gäller alla. Förskolan och skolan ska aldrig acceptera krav på könsåtskillnad och särbehandling på grund av kön eller religionstillhörighet. Personalen måste få stöd i att stå emot förtryckande normer, utan oro för att bli stämplade som intoleranta. För att de ska våga göra det måste de känna politikens stöd.

För oss liberaler är det självklart att alla delar av samhället ska stå upp för varje barns frihet och att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck måste bli större i hela samhället. Och särskilt viktigt är det att personal som möter barn och föräldrar får stöd för att kunna hantera frågor om religiöst tvång i förskolan och skolan.

För att främja integration och jämställdhet och för att stärka barns rättigheter vill vi stoppa nya religiösa friskolor. Skolinspektionen måste granska skolor med religiösa inslag samt friskolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund. Och kommunerna måste öka tillsynen av alla förskolor, fristående som kommunala.

Det handlar om att stå upp för varje barns frihet och möjlighet att växa som människa.

Hans-Robert Hansson (L)

Kandidat till kommun- och regionfullmäktige, Strömstad

Håkan Kindstedt (L)

Kandidat till kommun- och regionfullmäktige, Lysekil