Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oscarsplatsen. Bild: Marita Adamsson

Släng planerna för Plagen och Oscarsplatsen i papperskorgen!

Insändarskribenten Karl Hofsö är upprörd över kommunens planer på att bygga om i centrum.

I brevlådan kom en tidning från kommunen. Allihopa heter den. Där stod det om ”kreativa planer”. Dessa planer måste bort. Ögonblickligen. Med dem vill man förstöra en vacker stad.

För cirka trettio år sedan var Strömstad en kal och grå stad. Framsynta folk i kommunens ledning startade ett program för att göra staden grön. Det planterades träd på torget, på Oscarsplatsen, längs Oslovägen och Uddevallavägen och mera har kommit till efter hand, bland annat en vacker och majestätisk kastanj på Oscarsplatsen.

Det tar trettio år – en generation – för ett träd att nå dekorativ och rekreationsmässig storlek. Det har de nu gjort och staden är fin, fast förstörelsen har redan börjat. Vid Plagen fanns i alla år en vacker vägg av vildvin med bänkar framför, som man kunde sitta på och njuta av havsutsikten. Den grönskan har rivits bort och kvar står kal granit. Vilken sanslös vandalism.

De trettio år gamla lindarna på Oscarsplatsen vill man nu såga ner för att plantera, ”nya, intressanta, varierande träd”. På bilden i tidningen har även kastanjen tagits bort.

Vad är det här för amatörmässigheter? ”Man ska bli nyfiken och vilja röra sig i staden”, skriver man – och vidare; man vill ”utveckla karaktären på de olika rummen i staden…”

Var tror förslagsställarna att de är? I en storstad med obegränsat utrymme? I Berlin låter man lindarna på ”Unter den Linden” växa sig stora. I Paris finns det stora träd längs med avenyerna och gatorna? I Sveriges många fina städer är det likadant. Överallt är det så. Men i Strömstad vill man såga ner det vackra.

Det är något som heter kontinuitet. Om man nu håller sig till arkitekternas terminologi och talar om ”stadens rum”, så skulle både Plagen och Oscarsplatsen kunna representera våra vardagsrum. Nu föreslås det att riva väggarna (träden), slänga ut möblerna och sätta in sandlådor istället. Vilken idioti! Vi vill känna igen oss i staden, inte utsättas för arkitektoniska amatörexperiment.

Det är hög tid sticka ett finger i jorden och orientera sig i terrängen. Vi behöver inga ”nya rum”. Staden är inte stor. Det tar fem minuter att promenera långsamt från Oscarsplatsen till bron över ån bakom Pressbyrån. Det tar ungefär samma tid att ta sig längs Plagen till Kaffedoppet.

Vilken logik eller trovärdighet är det i att tala om att skapa och bevara gröna ytor det ena ögonblicket och vilja såga ner träden nästa? Ingen alls!

Servera oss inte högtflygande arkitektsnicksnack om ”stadens rum”. Staden är fin. Förstör den inte med motorsåg – och återplantera vildvin eller murgröna där den gamla vandaliserats bort.

Och ankaret! Ställ tillbaka det!

Karl Hofsö

PS: Jag kommer att skriva på Eva och Kari Sandgrens ”Lista mot förstörelse av Plagen” så snart jag hinner.