Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dags för förhandlingar. Hyregästföreningen och fastighetsägarna ska förhandla om årets hyreshöjningar.  Bild: Linda Smith
Dags för förhandlingar. Hyregästföreningen och fastighetsägarna ska förhandla om årets hyreshöjningar. Bild: Linda Smith

Debatt: Orimligt med höga hyreshöjningar

3–4 procent i hyreshöjningar för 2019 är ett orimligt krav när hyresvärdarnas vinster samtidigt ökar, skriver Jan Andersson, Hyresgästföreningen.

Nu drar förhandlingarna om 2019 års hyror igång på allvar. Hyresvärdarnas rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära små hyresjusteringar nästa år.

Inte de 3–4 procent som Fastighetsägarna och Sabo har begärt. För oss hyresgäster är det dessutom viktigt att hyresförhandlingarna sker lokalt, utifrån de förutsättningar som råder i kommunen.

Hyresrätten har varit den mest attraktiva investeringsformen de senaste 20 åren med bättre förräntning än lokaler. Anledningen är en säker inkomst i form av hyra som aldrig sjunker och som dessutom har låga transaktionskostnader.

Inför att förhandlingsarbetet drar igång har Hyresgästföreningen analyserat bostadsföretagens ekonomi. Vi kan precis som förra året konstatera att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter.

Hyresvärdarnas vinster har fortsatt öka, räntorna är låga och vakansgraden är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är avkastningen mycket god, både genom direktavkastning och genom värdestegring. Förklaringen är enkel – det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige.

Den ekonomiska situationen för hyresgästerna påverkar i förlängningen hela samhällsekonomin. En procent i hyreshöjning, vilket alltså kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med en miljard kronor. Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll består av ensamstående, med eller utan barn, som ensam ska bära en eventuell hyreshöjning med sin enda inkomst.

Det råder dessutom stor enighet om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Och det handlar om stora pengar i form av till exempel ränteavdrag och ROT-avdrag. För hyresrättens konkurrenskraft och framtid är det av yttersta vikt att den får bättre skattemässiga villkor. Det blir en viktig uppgift för nästa regering att få till en skattereform som innebär en mer neutral beskattning av upplåtelseformerna.

Vi hyresgäster menar att 3–4 procent i hyreshöjningar för 2019 är ett orimligt krav när hyresvärdarnas vinster samtidigt ökar, räntan är låg och det knappt finns tomma lägenheter. Hyresgästföreningen kräver rimliga hyresjusteringar och för oss hyresgäster är det viktigt att förhandlingarna sker lokalt och utifrån lokala förutsättningar.

Jan Andersson

Förhandlingsansvarig vid Hyresgästföreningen Bohus Älvsborg-Skaraborg