Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Ekström, Kristdemokraterna i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Man har inte gjort någon konsekvensanalys

Anders Ekström, Kristdemokraterna, är kritisk till regionens hantering av sjukhusens och ambulansernas ekonomi.

Kommentar till artikeln "Sjukhusen får betala notan för egen alarmeringstjänst"

Av artikeln framgår att SOS Alarm kostar VG-regionen 51 miljoner kronor år 2017, 90 miljoner beräknat år 2018 och 126 miljoner i prognos för 2019.

Nu skall regionen ta över del av SOS´s verksamhet, prioriteringen av larmsamtal och att SOS behåller ansvaret för dirigering av ambulanser. Av artikeln framgår inte hur mycket av 2018 års kostnad på 90 miljoner som beräknas försvinna.

Sjukvårdens egen Larmcentral beräknas kosta 73,3 miljoner för 2019, och detta belopp skall delas mellan sjukhusen i regionen som driver ambulansverksamhet.

Rimligen borde kostnaden till SOS bli väsentligen lägre för framtiden än de angivna 90 respektive 126 miljonerna.

Före ett sådant här beslut borde administrationen ha kunnat lämna en beräkning av, konsekvens av, beslutet om 73,3 mkr som skall betalas av bl a Nu-sjukvården, som redan har sparbeting på 220 miljoner, med eller utan indragning av bl.a ambulans nattetid i Strömstad.

Om någon nu fattar beslut om en beräknad kostnad om 73,3 miljoner borde denne någon ange om det blir ytterligare en kostnad eller om det blir besparingar och effektiviseringar som motsvarar eller allra helst är större än kostnaden, varför tar man annars beslut om ytterligare kostnader?

Anders Ekström

Kristdemokraterna Strömstad