Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Ekström, Stein Rukin och Sven Moosberg är företrädare för Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson
Anders Ekström, Stein Rukin och Sven Moosberg är företrädare för Jour Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Stein Rukin: Jour Strömstad: Lätt finansiera Ronden

Stein Rukin, Anders Ekström, Sven Moosberg, Jour Strömstad, skriver debattinlägg om Ronden:

I flera artiklar i tidningen har förslaget om avvecklingen av Ronden blivit kommenterat. I tidningen den 7 november uttalar Margareta Fredriksson: ”Jag tycker inte att man kan lägga ner Ronden”, och anger dessutom flera viktiga och goda skäl till det.

Nu framgår för övrigt av samma artikel att Norra hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare hade fått en lägesrapport om förslaget. Ingen reaktion i nämnden den gången, då de inte fattar något beslut om detta! Som så mycket annat gick det vidare till regionstyrelsen.

Vad gör då Norra nämnden? 2019 var den totala kostnaden för nämnden 5,363 miljarder. Av dessa medel går 4,248 miljarder till Ronden och finansiering av sjukhus i regionen/NU-sjukvården.

Till primärvården går 227 miljoner som i sin tur är uppdelade. Vidare finns tandvård, habilitering, folkhälsa och sjukresor (108 miljoner).

Nämndens formella uppgift numera är att kommunicera med kommunerna och invånarna i vårdfrågor. Det innebär att man i några fall förmedlar neddragningar och besparingar som ska göras.

"Något att tänka på?"

Nämnden har därför i realiteten inte några befogenheter. Nämnden ska visserligen utarbeta behovsanalyser, men då jag för en tid sedan efterlyste detta för Strömstads kommun, fanns det inga. Jag blev däremot hänvisad till regionens ”kokbok” (Krav- och kvalitetsboken)!

Jag har gått igenom en rad protokoll från nämnden och konstaterat att det inte finns något beslut som inte skulle kunna läggas på några av de övriga 1 100 politikerna och flera tusen byråkraterna i regionen.

Bara själva nämnden med politiker kostar fyra miljoner årligen. Dessutom finns det ett kansli för 17,9 miljoner årligen. Att det finns plats för ytterligare besparingar är jag mer än övertygad om.

Då skulle det vara fullständigt oproblematiskt att finansiera Ronden, dessutom utöka vårdutbudet i Strömstad och kanske även upprätthålla nattjouren i Bäckefors.

Något att tänka på?

Stein Rukin

Anders Ekström

Sven Moosberg

Jour Strömstad