Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Thomas Bennelind

Debatt: Jag vill lätta oron hos Strömstadsborna

Andreas Hansson (C), ambulanssjuksköterska, i replik till Stein Rukin i debatten om vården i Strömstad.

Mina åsikter och ställningstagande är baserade på att vara sjuk, att vara småbarnsförälder och inte minst genom erfarenheter som ambulanssjuksköterska och sjuksköterska vid akutmottagningen på Näl.

Läs mer: Visst ger vårdsituationen anledning till oro

De rutiner och riktlinjer som finns i ambulanssjukvården har jag full vetskap om, annars hade jag haft svårt att utföra mitt arbete. T ex hjärtinfarkt diagnostiseras och påbörjas behandling redan i ambulansen. Men för att diskutera hur en patient behandlas vid olika tillstånd så kan jag fylla tidningen i många månader. Jag är dock gärna behjälplig att visa och förklara hur omhändertagande görs, men det förs nog enklare i ett annat forum än här. Vidare så går den statistik som presenteras att tolka på olika sätt och ger inte en helt rättvis bild över hur verkligheten ser ut. Vi ska veta att Strömstad är i toppen av Nu-sjukvården gällande att ambulansen snabbt kommer till patienten.

Det är oron som sprids bland invånare i Strömstad som jag vill försöka lätta. Många jag möter är oroliga för vad som händer om/när man blir akut sjuk. Den största delen tror jag står i okunskap om hur sjukvården har utvecklats och därmed organiserat om sig. Som tidigare sagts så gör vi idag långt mer än vad som man kunnat tidigare, nya former av behandlingar kommer varje dag.

Det gör dock att vården blir mer specialiserad och kräver helt annan organisation än tidigare. Det gör oss oroliga när något organiseras på annat sätt än vi är vana vid och det är den oron jag vill mildra.

Idag finns det i Strömstad två ambulanser dygnet runt, dessa kompletteras med en single responder under natten. Det ligger ett förslag om neddragningar som vi fått läsa om i tidningen men inga beslut är tagna än om detta förslag, dvs inga enheter är indragna. Jag kan hålla med Stein om att det inte vore bra för vården i Strömstad om det skulle ske neddragningar. Det jag har försökt belysa är att det som finns idag fungerar.

Vidare är det Stein Rukin beskriver väldigt nära ett fullt fungerande sjukhus då det behövs många underliggande funktioner för att tex diagnostisera många sjukdomar.

Så med dagens avancerade vård och teknik ser jag det som en omöjlighet att bedriva den verksamheten här i Strömstad. Jag varken kan eller ska uttala mig om enskilda händelser som ger negativ erfarenhet av vården. Jag tycker dock det är mycket tråkigt när någon upplever vården som negativ.

Angående Norge-alternativet så är jag ytterst tveksam till att norska skattebetalare är beredda att betala för att vi svenskar ska få vård där. Det är det jag tror kommer bli dyrt då de kommer att kräva betalt för en utbyggnad av deras redan hårt ansträngda system.

Sen delar jag Steins bild i att vi nationellt har problem med vården och här behövs reformer, men det är dock en helt annan debatt. Det jag ville förtydliga med mitt inlägg är att vården faktiskt fungerar här i Strömstad så som den är uppbyggd idag!

Så fortsatt, som vården är organiserad idag så behöver man inte gå hemma och oroa sig för att bli akut sjuk i Strömstad.

Andreas Hansson (C)

Ambulanssjuksköterska