Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ja till torg och park på Skeppsbroplatsen

Väldigt många Strömstadsbor ser fram mot den nya stadsdelen vid Canning och Skeppsbroplatsen. Men i debatten hörs mest nejsägare och bakåtsträvare, menar Miljöpartiet i Strömstad.

Canning och Skeppsbroplatsen har debatterats flitigt den senaste tiden. Tyvärr präglas debatten, som så ofta i Strömstad, av medvetna missförstånd och skrämselpropaganda. Hur vi bäst tar till vara ett av kommunens mest attraktiva områden är en viktig fråga och förtjänar en seriös och saklig diskussion.

Vår inställning har länge varit att Skeppsbro­platsen skall erbjuda attraktiva allmänytor för såväl strömstadsbor som besökare. Inför valet 2014 skrev vi att vi ville se en ”vacker torg- eller parkmiljö med gröna inslag och utrymme för fik och restaurang”. Nuvarande förslag inkluderar både park och torg, samt lokaler för verksamheter som restaurang och fik, så givetvis är vi positiva till planförslaget. Att det nu dessutom rymmer badplats, förskola och strandpromenad ser vi som ytterligare plus.

Vi vet att väldigt många Strömstadsbor, inte minst unga och barnfamiljer, ser fram emot en ny livfull stadsdel med strand­promenad och park i bästa läge vid vattnet. Men i debatten hörs främst bakåtsträvare och nej-sägare och vi anser att de flesta av argumenten mot förslaget är ganska märkliga. Att det skulle inkludera för många bostäder är svårt att förstå, då kommunen har ett stort behov av bostäder. Ett tillskott på lägenheter under en 5–10 års period vore mycket positivt för Strömstad. Förslaget innehåller cirka 100 hyresrätter och planer finns dessutom på ett äldre­boende inom området, det är två boendeformer som det finns en stor efterfrågan på. Vad gäller bostadsrätterna kan dessa bidra till en sund rotation på bostadsmarknaden, då vi vet att många villaägare från det äldre skiktet av befolkningen är intresserade av att bo i området.

Gällande parkerings­frågan behöver det inte vara speciellt svårt att hitta en lösning utan att behöva stoppa detalj­planen. Eftersom det verkar finnas en majoritet bland partierna för att inte bebygga Skeppsbroplatsen innan en alternativ parkeringslösning finns att tillgå är det inte svårare än att partierna enas om en sådan lösning. Vår främsta prioritering är dock att snarast komma igång med omvandlingen av Canning. Ständiga omstarter är dyrt för skattebetalarna och trots att planarbetet pågått i decennier är området fortfarande en skamfläck för kommunen. Det mest gynnsamma för centrum och stadskärnan vore att utveckla Canning till en ny levande stadsdel med en bro över Bojar­kilen.

Karla Valdivieso
Bengt Bivrin
Andreas Nikkinen
Anders Karlsson
Miljöpartiet

Läs Lars Georgssons svar på debattartikeln.