Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närhälsan. Bilden på just denna vårdcentral är inte kopplad till innehållet i debattartikeln. Bild: Jakob Simonson
Närhälsan. Bilden på just denna vårdcentral är inte kopplad till innehållet i debattartikeln. Bild: Jakob Simonson

Debatt: Hot och våld ökar drastiskt i Närhälsans receptioner

Debatt: facket slår larm om utsatt situation för personalen.

Vision känner oro för sina medlemmars säkerhet med Närhälsans nuvarande policy att ha öppna receptioner.

Hot och våldssituationer för Visions medlemmar har ökat under året bland annat genom uttalade dödshot i receptionerna, personliga överfall med mera. Detta är ingen god och säker arbetsmiljö. Vision ser väldigt mycket allvarligt på detta. En god och säker arbetsmiljö får inte stå tillbaka för snygg design och arkitektur, anser Vision.

Trots att många av våra medlemmar påtalar och har påtalat att de inte önskar öppna receptioner så är det ofta dessa lösningar arbetsgivaren väljer i dagsläget när man genomför om- till- och nybyggnationer. Receptionerna som byggs enligt denna princip har stora brister gällande både säkerhet och sekretess. I dag har vi receptioner med endast en öppen receptionsdisk placerad i korridoren, detta ger varken sekretess i samtal eller möjlighet till skydd vid hotfulla situationer.

Visions huvudskyddsombud ger oss exempel på händelser som inträffat:

Vi har hotfulla patienter som både verbalt och fysiskt hotar medarbetare i receptioner, uttalade dödshot, samt i ett fall en cykel som blivit kastad mot receptionsdisken. Hoten ökar individens oro och rädsla, i vissa fall har det gått så långt att man blivit sjuk eller vägrar stå i receptionen. På en av vårdcentralerna har hotbilden blivit så stor att arbetsgivaren på inrådan av Visions huvudskyddsombud anlitat väktare som numera är på plats under hela receptionens öppettider fram till ombyggnation av receptionen har skett och arbetsmiljön blivit tryggare (Susanne Arvidsson och Mona Moslehi, Huvudskyddsombud Vision).

Vision vill få till ett samarbete med arbetsgivaren för att se över sekretess och säkerhet på våra arbetsplatser. Vision ser att det måste ageras nu innan ännu allvarligare tillbud inträffar.

Vision kräver säkra och trygga arbetsplatser.

Mari Liepins, ordförande sektion PV/TV

Jonas Ericsson, ordförande avdelning VGR