Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vid torget i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Gynna ­handeln – satsa på ­fotgängarna

Debattartikel av Jan Wogel: Dags att avbryta experimentet med nya cykelbanor i centrum.

Utan centrumhandeln skulle Strömstads stadskärna vara död. Det finns oroande signaler som pekar i fel riktning och butiksdöden knackar på dörren. Det finns många avskräckande exempel på döda stadskärnor i Sverige och andra länder. En död stadskärna är svår att väcka till liv. Det gäller att värna och utveckla det som finns.

Viktigt för en turist- och gränshandelsstad som Strömstad är att det går lätt att ta sig till staden. Med dagens infrastruktur krävs därför centrumnära p-platser. Men när bilarna väl parkerats blir besökarna fotgängare. Den absoluta majoriteten av de som rör sig i centrala Strömstad är fotgängare och det är de som primärt bidrar till folkliv och handel.

Genom anläggandet av cykelbanor satsas det nu hårt på att separera de tre trafikantgrupperna bilister, cyklister och fotgängare. Men gaturummet i centrala Strömstad är starkt begränsat och jag anser därför att detta leder fel. Det blir trångt för alla och olycksrisken ökar. När trottoarerna inte räcker till är det en sorts naturlag som gör att cykelbanor fylls med fotgängare. Detta skapar irritation och utgör en fara för såväl ­cyklister som gående.

Trafikrytmen i centrala staden är lugn. Säkrare vore att låta bilister och cyklande cyklister samsas på gatorna och låta fotgängare samsas med ledande cyklister på trottoarerna. Stadskärnan är så liten i Strömstad att cyklister som inte vill trängas med bilar med fördel kan leda sina cyklar på trottoarerna de korta sträckor det handlar om.

De avsmalnade gatorna skapar ytterligare problem då det räcker med lite lastning och lossning av varor för att det ska korka igen och bilköer skapas.

Det har sagts att den nu pågående omdaningen med nya cykelbanor i centrala Strömstad är ett experiment. Nu är det dags att avbryta. Det här blev inte bra.

Jan Wogel