Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Debatt: För barnen

Andreas Hansson och Rickard Hermansson (C) skriver insändare Strömstads mål om fossiloberoende: ”Anmärkningsvärt att en politisk vald nämnd struntar i de av kommunfullmäktige uppsatta målen om en hållbar kommun!”

Strömstads tidning gör just nu en serie reportage om hur kommunen jobbar för att uppfylla målet om fossiloberoende vilket är mycket välkommet. Bortom Corona kommer nästa stora kris att komma, klimatkrisen!

Den kommer dock tyvärr påverka oss och samhället som vi känner det mycket mer. Därför behöver vi värna om våra barns rättigheter till att få njuta av vår fina värld.

De kommer att drabbas mycket hårdare under deras livstid av miljöförstöring och klimatförändringar än oss och tidigare generationer, vilka är de som har störst skuld till de miljöförändringar som nu sker.

Strömstads kommun måste vara drivande och ledande i omställningen till fossiloberoende. Det har våra barn rätt till! Kommunen har ett ambitiöst mål om fossiloberoende till 2030. Till skillnad av vad vissa menar så är inte det ett omöjligt mål!

Genom riktade satsningar, aktiv politik och med förhållandevis ganska små medel går detta att uppnå tidigare än 2030. Det mår både vår miljö och våra barn bra av! Tex borde inte kommunen köpa fordon som är beroende av fossila bränslen när det finns fullt goda alternativ.

Trollhättan som exempel driver sina bussar och sopbilar med biogas trots en betydande del av kommunen utgör landsbygd.

Strömstads kommun har också förbundit sig i avtal i vårt kommunalförbund, genom kommunstyrelsens ordförande, att främja och använda biogas i arbetet för att bli fossiloberoende.

Vidare så bör kommunen utnyttja möjligheterna av att ligga på en solig plats med gott om vind. Kommunen bör verka för att locka företag till att bygga fler vindkraftverk och skapa förutsättningar för en solcellspark. Det ger oss en ren, lokal elproduktion. Viktigt både ur miljöperspektiv men också för att elnätets belastning kräver fler lokala produktioner.

Kommunen bör också göra alla sina byggnader vid ny/ombyggnation till så klimatneutrala som möjligt.

Det med att välja klimatsmarta byggmaterial men även att installera solceller på alla tak för förnyelsebar el. Investeringar som kommer betala sig tillbaka snabbt genom lägre driftskostnader.

Kommunen med de styrande partierna måste mer aktivt jobba med de av kommunfullmäktige antagna målen om fossiloberoende och FNs hållbarhetsmål i agenda 2030.

Det är anmärkningsvärt att en politisk vald nämnd struntar i de av kommunfullmäktige uppsatta målen om en hållbar kommun! Det är för våra barns framtid som miljöinsatser ska göras nu och för att de ska få en så bra framtid som möjligt. Det har dom rätt till!

Andreas Hansson (C), småbarnsförälder

Rikard Hermansson (C), småbarnsförälder