Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marie Edvinsson Kristiansen (M) föreslår en minskning av antalet ledamöter i Strömstads kommunfullmäktige. Bild: Thomas Bennelind

Effektivare och mer demokratiskt styre i Strömstad

Moderaterna i Strömstad vill minska antalet ledamöter i Strömstads kommunfullmäktige.

Nu efter valet finns det stor anledning att se över hur den framtida politiska organisationen skall se ut. Detta gäller inte bara kommunfullmäktige utan också antalet ledamöter i kommunstyrelse, nämnder och utskott. Vi anser att antalet skall minskas generellt.

Det finns flera skäl till detta. Det är svårt att engagera människor till att vara politiskt aktiva. Många sitter ofta på flera poster och det ser vi som en begränsning för demokratin. Dessutom ökar arbetsbelastningen eftersom det blir fler ärenden att läsa in och sätta sig in i. De flesta i kommunpolitiken har ett arbete vid sidan av.

För att vara en liten kommun så har Strömstad många ledamöter i kommunfullmäktige, vilket idag är 39 stycken. Hur ser det ut på andra håll i Västra Götaland? Antalet ledamöter i kommunfullmäktige varierar från lägst 27 till 81. I mindre kommuner är det vanligast med 31 ledamöter, en av dem är Lysekil, som är betydligt större än Strömstad.

Vi föreslår därför 31 ledamöter i kommunfullmäktige också i Strömstad. Förhoppningsvis ger detta också en möjlighet att minska på kostnaderna för den politiska organisationen.

Marie E. Kristiansen och Per Stade

Nya Moderaterna Strömstad