Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hans-Robert Hansson (L) sitter som ledamot i tekniska nämnden. Bild: Marita Adamsson

Det akuta problemet som nästan ingen vet om

Hans-Robert Hansson (L) varnar för att Strömstad saknar en alternativ vattentäkt.

Jag har suttit i tekniska nämnden i över 14 år.

Det finns mycket jag sett under dessa år som är både positivt och negativt, jag har suttit i majoritet och opposition.

Men det är en sak som jag under alla dessa år har försökt få upp på agendan i tekniska som en av de viktigaste frågorna jag vet, vattenförsörjningen till Strömstad. Detta handlar inte om Koster då jag stödjer en lokal lösning framför en ledning från fastlandet.

Nej, jag menar Färingen som Strömstads enda uttag av vatten.

Se två scenarier, det kommer inget regn på hela sommaren, då fylls inte Färingen på av vatten som behövs högre ifrån. För det andra, något kan förgifta Färingen av utsläpp, olycka eller sabotage, vad händer då?

Vad händer om Strömstads kommun inte kan leverera vatten till kommunens invånare på obestämd tid? Att inte diska, tvätta kläder och duscha kan man väl klara en tid med lite besvär, men att inte kunna spola i toaletten är ett större problem som kan medföra direkt ohälsa om man inte kan göra sig av med avfallet på ett hygieniskt sätt och det faktum att du inte får vatten ur kranen till ditt kaffe, dina plantor, din matlagning, till dina djur och er själva är det allvarligaste som kan hända i vårt samhälle.

Jag har i tekniska nämnden under alla dessa år påtalat att Strömstad inte har en reservvattentäkt. Det står i lagen att alla kommuner ska ha en. Under de förra mandat­perioderna har man inte hört på mig, men under denna har jag i alla fall fått upp frågan på agendan. Jag vet att stora investeringar görs inom VA-kollektivet med avloppsreningsverket på Österröd just nu, men jag tycker att detta är en fråga av så stor samhällsviktig karaktär att den bör få en prioriterad roll i kommunens arbete i närmaste framtiden.

Hans-Robert Hansson (L)