Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stein Rukin.  Bild: Marita Adamsson
Stein Rukin. Bild: Marita Adamsson

Stein Rukin: Det är ingen riktig akut i Tanum

Stein Rukin skriver insändare om vårdläget i norra Bohuslän.

I tidningen torsdag 23 augusti ger ”tacksamma ortsbor” rosor till akuten i Tanum, rosor som säkert är väl förtjänta. Nu är det visserligen inte någon akut man har i Tanum utifrån medicinska kriterier och att den är bemannad med stafettläkare kan man säkert också leva med. Inget tvivel om att alla försöker göra ett bra jobb även om sonen blev hemskickad med hög feber från en av Tanums vårdcentraler.

Tacksamma ortsbor: Rosor till akuten i Tanum

Några i Strömstad säger nu att eftersom man inte får någon akutlösning i Strömstad så får man vara nöjd med lösningen i Tanum. Då har man gett upp!

Varje kommun ska ha ett medicinskt försvarligt och tillgängligt vårdutbud dygnet runt. Det är bland annat därför Strömstadsborna betalar omkring 300 miljoner i landstingsskatt.

Nu är det ju också så att det i Strömstad under hela året befinner sig ett betydligt antal besökare till Nordby, hotell, färjor, campingplatser osv, fler än i någon av de omgivande kommunerna.

Dessa besökare bidrar till och representerar ett stort värdeskapande som kommunen, regionen och det svenska samhället har god nytta av.

Även dessa har krav på trygghet och tillgång till vård hela dygnet när de befinner sig i Strömstad. Låt mig illustrera problemet med ett av flera exempel. Strömstad har den mest besökta gästhamnen efter Marstrand.

2017 hade hamnen fler än 12 000 gästdygn och över 3 000 dagsbesökare (Koster och skärgården är inte medräknade). Även dessa kan ha behov av vård där de är. Har någon försökt ta sig med båt till mottagningen i Tanum och därefter vidare till Näl om man skulle ha sådan otur att man bryter en hand?