Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Debattör. Marielle Alvdal (bilden), Joar Alvdal och Linda Nordin (Fi) talar för sex timmars arbetsdag (arkivbild). Bild: Marita Adamsson
Debattör. Marielle Alvdal (bilden), Joar Alvdal och Linda Nordin (Fi) talar för sex timmars arbetsdag (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

Debatt: Det är dags för 6 timmars arbetsdag - starta i Strömstad!

Feministiskt initiativ vill starta ett projekt med arbetstidsförkortning i Strömstad - förslaget är att starta på Solbogården.

I veckan skickar Feministiskt initiativ Strömstad in en motion om ett pilotprojekt med 6 timmars arbetsdag. En modern syn på välfärd förutsätter en balans mellan arbetsliv, familj och fritid. Strömstad kommun och dess invånare skulle gynnas av 6 timmars arbetsdag och alla de fördelar det medför - bättre folkhälsa, bättre miljö och bättre samhällsekonomi.

Vi har idag stora problem med ohälsa på den svenska arbetsmarknaden, där allt fler utvecklar utmattningssyndrom och blir långtidssjukskrivna. Det är dags att söka en långsiktig lösning - arbetstidsförkortning med bibehållen lön kan vara en viktig del. Varför inte börja i Strömstad?

Kortare arbetsdagar medför många vinster. Dels skulle kortare arbetsdagar med bibehållen lön bryta deltidsfällan som innebär att personer, oftast kvinnor, går ner i arbetstid för att hinna med livspusslet - vilket leder till lägre livslön och lägre pensioner. Idag lägger kvinnor i Sverige ner en timme mer än män varje vardag på obetalt hushållsarbete enligt SCB - med en arbetstidsförkortning blir det enklare att dela jämnt på hushållsarbetet. 6 timmars arbetsdag gör även att fler personer delar på jobben, vilket i sin tur ger minskad arbetslöshet och minskad kostnad för A-kassa; studier talar också för att våld mot kvinnor minskar med sjunkande arbetslöshet.

Med 6 timmars arbetsdag finns tid för träning, utomhusvistelse och välgörande samtal; folkhälsan kan förbättras, sjukskrivningskostnaderna gå ner och utbrändheten minska. Arbetstidsförkortning ger föräldrar mer tid till barn och ungdomar; för läxhjälp, lek och umgänge. Större utrymme finns för samhällsliv och ger möjlighet till fler kvinnor inom politiken, vilket är ett lokalt problem i Strömstad med knappt 36% kvinnor i Kommunfullmäktige.

Vi måste också gå ner i arbetstid för miljöns skull. Med en kortare arbetsdag orkar fler ta cykeln eller promenera till arbetet. Med mindre stress skippar man flyget och tar tåget, fler orkar sopsortera och man hinner laga god och nyttig mat från grunden. Att arbetstidsförkortning leder till minskad miljöpåverkan betonas av Naturvårdsverket och den Brittiska hållbarhetskommissionen.

Det pågår redan ett 10-tal försök med 6 timmars arbetsdag i olika kommuner. På ett boende i Göteborg blev personalen friskare - det gick så bra att man startat två nya projekt 2018; för socialsekreterare och förskolepersonal. Stressforskningsinstitutet konstaterar att personal som får jobba kortare arbetsdagar sover bättre samt är mindre stressade och oroliga.

På ortopedavdelningen i Mölndal brottades verksamheten med rekryteringsproblem och personalflykt. Med 6 timmars arbetsdag försvann rekryteringsproblemen och sköterskorna står i kö för anställning, samtidigt som produktionen ökat. Resultatet efter tre år har blivit så bra att ledningen beslutat att behålla 6 timmars arbetsdag.

Flera partier har argumenterat emot arbetstidsförkortning i rädsla för ekonomisk kollaps. Men åtta timmars arbetsdag är ingen naturlag. Se bara på Norge. Eller se på Sverige. Vi har haft sex dagars arbetsvecka - och det gick utmärkt att korta till fem dagar. Vi har haft tio timmars arbetsdag - som vi sänkte successivt till åtta timmar, utan att Sveriges ekonomi gick under. Feministiskt initiativ har skapat utrymme i vår nationella budget för införande av 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vänsterpartiet har lagt ett förslag kring arbetstidsförkortning tidigare; vi vill med denna motion resonera vidare. Ett projekt med arbetstidsförkortning kan initieras i Strömstad - det är dags att börja införa 6 timmars arbetsdag.

Vi vill:

- Att ett pilotprojekt med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön genomförs inom den kommunala omsorgssektorn.

- Att försöket initieras på Solbogården på grund av höga sjukskrivningstal; alternativt att arbetsplatser själva kan ansöka om att delta i försöksverksamheten och att ett av dem väljs ut.

- Att försöket följs och utvärderas årligen rörande sjukskrivningstal och välmående.

Marielle Alvdal, ordinarie kommunfullmäktigeledamot Feministiskt initiativ

Linda Nordin, första ersättare Kommunfullmäktige Feministiskt initiativ

Joar Alvdal, andra ersättare Kommunfullmäktige Feministiskt initiativ