Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Karla Valdivieso, Andreas Nikkinen och Anders Karlsson kandiderar för Miljöpartiet i Strömstad. Bild: Pressbild

Dags för ett nytt debattklimat

Miljöpartiet om ett debattklimat i Strömstad som, skriver de, präglas av låsningar och infekterade konflikter.

Sedan över tio år tillbaka har låsningar och infekterade konflikter präglat lokalpolitiken i Strömstad. För åskådaren kan detta skådespel kanske framstå som en komisk parodi på lokalpolitiken, men för oss som ser konsekvenserna inifrån är det allt annat än komiskt.

Flera av oss kom in i lokalpolitiken efter valet 2014 och vi har sedan dess haft uppdrag i de flesta styrelser och nämnder. I det arbetet har det varit slående hur dessa konflikter skadat kommunen.

Det dåliga samtalsklimatet har inneburit att fokus ofta hamnat på att söka meningsskiljaktigheter istället för att hitta kompromisser och breda lösningar. Det är allvarligt för en kommun som behöver breda överenskommelser i viktiga frågor, inte minst när det gäller detaljplanering och bostadsbyggnation. Frågor där lösningarna behöver hålla över mandatperioder.

Men det värsta är hur debattklimatet drabbat enskilda politiker och tjänstemän. Människor som utsätts för personangrepp och smutskastas för att de utför sitt jobb har länge varit vardag i Strömstads kommun. Angreppen sker främst på nätet och av privatpersoner, men beteendet understöds av aktiva politiker som håller tyst eller vägrar att ta avstånd från dessa handlingar. Vi menar att detta är oacceptabelt och måste få ett slut.

Om vi vill att människor ska ta på sig förtroendeuppdrag eller vilja arbeta inom Strömstads kommun även i framtiden så måste samtliga partier och förtroendevalda ta sitt ansvar. Att vi tycker olika i många frågor är en självklarhet och en viktig del av demokratin, men debatten måste vara saklig och respektfull.

Oavsett valresultat och oavsett majoritetssammansättning kommande mandatperiod, så kommer vi att ta vårt ansvar för att bidra till en förändring av den politiska debatten. Dessa låsningar och infekterade konflikter har skadat kommunen allt för länge. Strömstads invånare förtjänar politiker som ser bortom gammalt groll och fokuserar på Strömstads långsiktiga utmaningar.

Karla Valdivieso (MP)

Andreas Nikkinen (MP)

Anna Gravander (MP)

Anders Karlsson (MP)

David Nikkinen (MP)