Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Jenny Johansson

Därför är 8-11 i förskolan bra för barnen

Pedagoger i Strömstads kommun motiverar varför alla 15-timmarsbarn bör gå i förskolan samma tider.

Replik till Marielle Blomqvist: "Ett ledset mammahjärta", STNB 16/6

Vad härligt att se hur föräldrar engagerar sig i förskolan, SYND att det inte handlar om att minska barngrupperna och att anställa fler utbildad personal.

Den svenska förskolan är till för föräldrar som arbetar/ studerar. Att dessutom få lämna syskon när man är föräldraledig är ju ett fantastiskt erbjudande för föräldrar. Man får inte glömma att detta är ett erbjudande. Tycker man att det bara skapar stress kan man välja att att ha sitt barn hemma! Det är ju bara under en viss tid som man är föräldraledig och har möjlighet att vara tillsammans i lugn hemmiljö.

Förskolan kan inte och ska inte vara en avlastningsplats för att föräldrar ska få sin vardag att fungera. Vi är inte till för föräldrars ”egentid”. Vad är ens det när man skaffar barn?

Förskolan ingår i skollagen och vi har en egen läroplan att följa. Förskolan är skattefinansierad och med maxtaxan betalar föräldrar en bråkdel av den faktiska kostnaden för sitt barn förskoleplats.

Vi som arbetar inom förskolan har oftast utbildning och lång erfarenhet när det gäller barn och barns utveckling och behov.

Barngrupperna är idag stora och de flesta barn har en snitt tid på 40-55 tim/ vecka.

Vi är mest personal på förmiddagarna och det är då den planerade pedagogiska verksamheten genomförs. Exempelvis samlingar och projekt av olika slag.

Hela dagen på förskolan består av pedagogisk verksamhet. Man får tänka på att även barn vars föräldrar som arbetar har olika placeringstider och vårt uppdrag är att tillgodose alla barnens behov oavsett antal timmar i förskolan.

Vi får intrycket av att många föräldrar saknar tro på sig själv och tror att barnen måste vara i förskolan för att utvecklas och träna social samvaro. Man kan ju bjuda hem en kompis att leka med. Och tänk på att föräldrarna är de absolut viktigaste personerna i barnens liv!!

Vi anser att 8-11 är det bästa för barnen för då kommer de varje dag och får kontinuitet och sammanhang vilket skapar trygghet och utvecklingspotential. Tre timmar i ett litet barns perspektiv är ganska lång tid!

Vi märker att många barn idag har ett stressat beteende och svårt att koncentrera sig och lösningen är inte alltid mer tid på förskolan, där det ofta är en stressig och högljudd miljö med många olika kontakter och relationer.

Den psykiska ohälsan går längre och längre ner i åldrarna och det är dax att någon står upp för barnen! Vem gör ens det idag?

Ta gärna del av gruppen ”förskoleupproret” på sociala medier där pedagoger i hela landet beskriver hur verkligheten ser ut!

Hoppas att denna insändare ger lite klarhet i hur vi ser på saken!

Med vänlig hälsning

Oroade pedagoger