Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Bivrin (MP) Bild: Jakob Simonson
Bengt Bivrin (MP) Bild: Jakob Simonson

Debatt: Bivrin (MP): "Klimatet kan inte vänta"

Det är tydligt vilka frågor Miljöpartiet går till val på. Precis som förra valet – och valet innan det. I snart fyrtio år har vi satt miljö- och klimatfrågorna främst. Nu är klimatfrågan mer aktuell än på länge. Tyvärr av anledningar vi gärna hade sluppit. Bränder, torka, värmerekord och extremväder har gjort att många fler tänker på klimat än tidigare.

Miljöpartiet sticker ut genom att alltid lyfta klimatet. Inte bara när frågan diskuteras som mest. I feb­ruari presenterade vi vår klimatfärdplan med över 140 förslag på åtgärder för att möta klimathotet. Den innehåller omfattande åtgärder för bland annat transportsektorn, klimatsäkring av ekonomin och för att minska utsläppen från vår konsumtion. Särskilt viktigt är tyvärr också insatser för att klimat­anpassa Sverige så att vi bättre ska klara av ett förändrat klimat.

Nu, mitt i brinnande valrörelse, lyfter även andra partier klimatfrågan. Det är förstås positivt att fler äntligen ger frågan sin uppmärksamhet. Vi behöver en livlig debatt om hur vi ska minska utsläppen så fort som möjligt. Men merparten av förslagen är åtgärder som Miljöpartiet redan har genomfört. Och de ambitionshöjningar som behövs för att nå klimatmålen lyser med sin frånvaro. Det finns också många frågetecken kring vad det egentligen är allians­partierna på riksnivå har kommit överens om: Hur ska de här förslagen finansieras och vad innebär de i detalj? Kvarstår de stora nedskärningarna på klimatet som partierna föreslagit i sina budgetmotioner? Det går inte ihop.

Miljöpartiet går till val på en investeringsplan för klimatet med satsningar på 50 miljarder på klimat och miljö under nästa mandatperiod. Vår klimatfärdplan ligger fast och i vårt valmanifest behöver man inte leta efter klimatfrågan. Miljön är grundbulten i det samhälle vi bygger för att skapa en framtid för oss och våra barn och barnbarn. För mig är klimatfrågan valets­, och framtidens, viktigaste fråga.

Vi blundar inte för de stora utsläppen från transportsektorn. Vi står fast vid att flygskatten ska höjas till skillnad från de borgerliga som vill låta flyget smita undan klimat­notan.

En offensiv klimatpolitik behövs för att klimatfrågan är här och nu. Klimatet kan inte vänta.

Bengt Bivrin (MP),

grupp­ledare Strömstad