Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto från platser i Italien och Sverige. Insändarskribenten Margareta Lundberg om allemansrätten. Bild: Privat

Margareta Lundberg: Allemansrätten ska vi värna om i Sverige

Margareta Lundberg skriver insändare om allemansrätten.

Titta på dessa två bilder. Den ena visar en bild från svensk natur dit alla har tillgång 365 dagar om året, helt gratis, tack vare allemansrätten. Den andra bilden är från en stad i Italien. För första gången öppnade cirka 20 fastighets- ägare sina trädgårdar till allmän beskådning. Vanligtvis är dessa trädgårdar låsta med grindar från gatan. Entré: 8 euro, det vill säga nästan 100 kr/pers.

Stadens invånare blev så förtjusta så de gick man ur huse för att få tillträde till denna vackra natur, så nu skall det vara en dag om året detta evenemang erbjudes.

Allemansrätten är unik för Sverige. Alla har tillgång till stränder för att bada (strandrätten) och även ströva fritt i skog och mark för att plocka bär och svamp.

Foto från plats i Italien.. Bild: Privat

Ser vi oss omkring i världen så är det inte så. De som äger mark sätter upp bommar så att allmänheten inte skall ha tillträde och kunna klampa in på deras revir utan det skall de ha för sig själva.

Bilar man i till exempel i Europa så är det stört omöjligt att ta sig ner till en sjö för att bada eller äta sin medhavda picknick. Det är bommar överallt. Man är hänvisad till matställen längs vägarna och oftast finns det inte ens en parkbänk utanför.

Vi var på god väg bland annat på Hogdalsnäset i vår kommun att få det så här. Det sattes upp en bom över en väg så att allmänheten inte skulle ha möjlighet att komma till vårt fina bad i Stensvik. Där har ortsbefolkningen och tillresande badat i alla tider.

Markägarna hade möte om huruvida bommen skulle tas i bruk. Som tur var så var det en sommarboende som tänkte till och förordade att ”vi måste tänka på de fastboende och inte endast på oss själva”. Heder åt denna kloka person!

Således blev det majoritet för att bommen inte skulle träda i kraft.

Foto från plats i Sverige.. Bild: Privat

På 80-talet hade Skogsvårdsstyrelsen en film som visades i skolorna om allemansrätten. Vår dotter var ute och badade på Svallhagen, Tjärnö med sin mormor. Mormodern visade sitt barnbarn alla blommor som fanns på ängen. ”Jaa”, säjer barnbarnet, ”och så har vi den fantastiska allemansrätten”. Då var hon fyra år och fick lära sig om allemansrättens rättigheter och skyldigheter.

Hur blir det för hennes barn och barnbarn? Skall denna allemansrätt tas ifrån dem? I framtiden blir det då så att endast de med pengar som har råd att köpa sig mark och fastigheter som får tillgång till vår vackra natur? Så vill vi inte ha det!