Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunilla Hegardt (V) Bild: Jenny Johansson

Gunilla Hegardt: Äldrevården och omsorgen kan bli bättre

Insändarskribenten Gunilla Hegardt (V) om äldrevården i Strömstad.

Jag har nu arbetat nästan tre år inom äldrevården i Strömstad. Det har varit en oerhört givande och intressant tid. Vi har en bra äldrevård i Strömstad! Personalen gör ett strålande arbete! Ibland är man för få för att räcka till för allas behov och då ökar stressen och pressen eftersom vården av de gamla inte får stå tillbaka. Antalet sjukskrivningar har bl.a. därför tidvis legat högt. Det är nästan bara kvinnor som arbetar inom äldrevården. Kvinnor som ofta har huvudansvaret för familj och hem, ibland är ensamstående med barn och därför ofta arbetar deltid för att orka. Därför får de också lägre pension när den dagen kommer. Kvinnor inom vården har också generellt låga löner.

Vänsterpartiet vill därför prova 30-timmars arbetsvecka dvs sex timmars arbetsdag med samma lön på en enhet inom vår äldrevård. Det har införts på flera ställen i landet har utfallit väl. Sjukskrivningarna har minskat och hen har mera ork och arbetar effektivare. Resultaten visar bl a att vikariebehovet minskar – ekonomin går ihop. Vänsterpartiet vill ha schemalagd handledning för personalen inom äldrevården. Det är en förutsättning för trygghet i arbetet och att hen utvecklas i sitt arbete. Forskningen går framåt och resultatet skall användas i vården!

Maten och måltiden är oerhört viktig för äldre. Mat lagad på plats luktar gott, den läggs upp så hen själv kan bestämma vad och hur mycket hen vill äta – det betyder mycket. Aptiten blir bättre och den gamla människan får i sig den näring som är så viktig när man äldre. Både välbefinnandet, minnet och hälsan är vinnare. Vänsterpartiet vill därför ha flera små tillagningskök i stället för ett stort multikök med massproducerad mat som skall serva alla förskolor, skolor och äldreboende samt äldre hemmaboende som får mat hemburen. Kvalitet måste sättas före kvantitet.