Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning.
Jakob Simonson, nyhetschef på Strömstads Tidning. Bild: Thomas Bennelind

Då snäste regionpolitikern: ”Jag är irriterad på Strömstadsborna”

Vi har ett väldigt spännande val framför oss. Egentligen är det ju flera val, även om riksdagsvalet förstås är det mest omtalade. Om en dryg vecka ska det avgöras vilka som ska styra landet – och våra kommuner – de kommande fyra åren. Glömde jag inte något nu? Jo, just det – det är ju val till ­regionen också. Det bort­glömda valet.

ANNONS
LocationStrömstad||

När svenska folket får lista sina viktigaste valfrågor kommer sjukvården som regel högst upp, eller näst högst upp efter lag och ordning. Men hur styrs sjukvården politiskt? Det är det färre som har koll på.

En undersökning som SVT:s Uppdrag granskning gjorde under våren visar att svenskarnas kunskaper om landets regioner, och vad deras huvuduppgifter är, ligger på låg nivå. Det var till exempel bara 47 procent av de tillfrågade som visste att hälso- och sjukvården är regionernas ansvar. 41 procent trodde i stället att det var riksdagens uppgift, medan 11 procent trodde att det var ett kommunalt ansvarsområde. Undersökningen visade också att knappt hälften av de tillfrågade, 48 procent, visste vilka partier som styr i regionen där de bor.

ANNONS

Det är faktiskt ganska skrämmande hur dålig kunskapen är om vad det är man faktiskt röstar på när man lämnar in den blå lappen senast nästa söndag.

Men det råder ingen brist på politiker som vill ha folkets förtroende i regionen. Omkring 1 100 politiker ska väljas in, väljas om och väljas bort i Västra Götalandsregionen. Smaka på den siffran. 1 100 politiker! Och regionen har dessutom omkring 55 000 anställda – vilket ju motsvarar folkmängden i en relativt stor västsvensk kommun.

Det är med andra ord ganska rörigt i regionpolitiken

I dag styrs VG-regionen av ett minoritetsstyre som kallar sig Grönblå samverkan – det är de borgerliga partierna plus Miljöpartiet. Eftersom de alltså befinner sig i minoritet händer det att deras förslag röstas ner av oppositionen – en kombination av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det är med andra ord ganska rörigt i regionpolitiken.

Vilka som bestämmer i regionen har direkt bäring på hur vårdsituationen ser ut i norra Bohuslän.

De senaste åren har vårdutbudet avlövats mer och mer i Strömstad. Först togs kvälls- och helgjouren bort, sedan nattjouren. Strömstad har två privata vårdcentraler, men båda stänger dörrarna klockan 17.

Många Strömstadsbor är missnöjda med denna tingens ordning och i flera år har kommunens politiker uppvaktat regionpolitikerna för att kräva satsningar på den lokala vården. Aktionsgruppen Jour Strömstad bildades för att jobba med frågan och sätta press på politikerna. Över femtusen personer skrev på deras upprop.

ANNONS

Situationen lär bidra till att skapa oro i befolkningen i vårdfrågan

Men finns det någon region­politiker som lyssnar? Jag glömmer aldrig när den före detta ordföranden i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, Ulrik Hammar (L), snäste åt mig i telefon: ”Jag är irriterad på de här Strömstadsborna som ställer samma frågor om och om igen”. Det var 2017 och single responderbilen, som skulle ersätta den borttagna nattjouren, hade nyss tagits bort från Strömstad.

Fem år senare är vårdfrågan ännu högaktuell när ingen, efter två upphandlingsomgångar, ännu har lagt ett bud på vården vid Strömstads sjukhus. Händer det ingen­ting lär Nu-sjukvården ta över driften efter den 31 oktober. Men situationen lär bidra till att skapa oro i befolkningen i vårdfrågan.

Det finns alltså alla skäl för Strömstadsborna att fundera över valet till regionen. På måndag kväll kommer Linda Jansson (M), nuvarande ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, till Skagerack i Strömstad. Tidningen kommer att vara där, och den som har frågor om vårdsituationen har ett bra tillfälle att ställa dem.

LÄS MER:Inga anbud på specialistvården - upphandlingen avbryts

ANNONS