Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommer ni ihåg hur det brukar se ut? Julhandeln på Nordby - inget för den som har svaga nerver.
Kommer ni ihåg hur det brukar se ut? Julhandeln på Nordby - inget för den som har svaga nerver.

Karl af Geijerstam: Därför blir det ingen norsk invasion nästa vecka

Norges hårda karantänsregler ligger kvar – men de är under debatt.

Fredagseftermiddagens besked om att Sverige slopar alla inresekrav gentemot de nordiska länderna innebär lättnader för de som korsar gränsen. Svenska arbetspendlare behöver inte ta ett covid 19-test för att komma tillbaka in i Sverige.

Men det blir knappast en norsk invasion i nästa vecka. Norge har fortfarande kvar hårda karantänsregler. På norska coronakartor är hela Sverige rödfärgat vilket innebär 10 dagars karantän. I skrivande stund är det bara resande från Island, Grönland och östra Finland som slipper karantän vid inresa i Norge. Antalet personer som tycker att det är värt 10 dagars karantän för en dags harryhandel i norra Bohuslän är nog begränsat.

Karantänsreglerna gäller oavsett om man är fullvaccinerad eller ej. Detta har väckt en debatt i Norge. Verdens Gang krävde på ledarplats i veckan att regeringen måste avskaffa karantänskraven för fullvaccinerade. De som har vaccin driver inte smittspridning och frihetsinskränkningen som det innebär att bo på så kallade karantänhotell är orimlig, tycker tidningen.

EFTA:s övervakningsorgan ESA har skrivit till Norge och meddelat uppfattningen att Norges hårda regler för inresor strider mot principerna om fri rörlighet enligt EES-avtalet. Norge har till den 7 juli att svara på kritiken.

De norska sommarstugeägarna har drivit en juridisk process mot norska staten om de hårda kraven. Processen pågår just nu i en högre instans. I den första domen vann sommarstugeägarna den principiella striden om karantänskraven. ”Vi er ikke et demokrati lenger”, säger Heidi Furustøl till norska TV2. Det finns alltså både opinionstryck och en juridisk strid som regeringen kan förlora om karantänsreglerna.

Det finns en grupp personer för vilka det svenska beslutet kan få avgörande konsekvenser. Fullvaccinerade personer som äger en bostad i Sverige kan åka över gränsen och besluta sig för att stanna i Sverige hela sommaren. Eftersom de flesta fullvaccinerade i dagsläget är pensionärer, kan man anta att det finns en del som mycket väl kan tänka sig att bo i sommarstugan ända till september. De behöver ju inte heller oroa sig över risken att smittas.

Det är realistiskt att tro att karantänkraven kommer att lättas, i första hand för fullvaccinerade, någon gång under sommaren. I september kommer både Norge och Sverige ha gett den första dosen till hela vuxna befolkningen. Så för de pensionärer i Norge som har gott om tid och en sommarstuga i Sverige kan beslutet öppna för en sommar i Sverige.

Hur stor är då den gruppen? Av Strömstad kommuns 3 872 fritidshus är 1 602 stycken utlandsägda. Av Tanum kommuns 6 572 fritidshus är 1 374 stycken utlandsägda. Det ger en fingervisning om att åtminstone några hundratal, eller kanske tusen personer skulle kunna göra valet att tillbringa sommaren i Bohuslän. De som först kommer över gränsen kan ju också njuta av fördelarna att köerna på Nordby och Tanum shoppingcenter är osedvanligt korta.

Därför blir det inte trafikstockning på Svinesundsbron på måndag. Men däremot kommer nog en del norrmän att tycka att en sommar i Bohuslän är värt de frihetsinskränkningar det innebär att man inte får resa tillbaka på ett tag. Ytterligare ett litet steg mot normalitet alltså, det är ändå positivt.